Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 28 χρόνια προχώρησε σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Η Fed αύξησε κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια, εν μέσω πληθωριστικής πίεσης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος του 1,5%-1,75%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών της Fed το επιτόκιο αναφοράς αναμένεται να ανέλθει μέχρι το τέλος του χρόνου στο 3,4%, δηλαδή 1,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή τους τον Μάρτιο και στο 3,8% μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα προβλέπει πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το τρέχον έτος, από 2,8% της προηγούμενης πρόβλεψης τον Μάρτιο.

Παράλληλα αύξησε την πρόβλεψή της για το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο πλέον τοποθετεί στο 3,7% στο τέλος του τρέχοντος έτους, με τάση ανόδου στο 4,1% έως το 2024.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό η πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι θα αυξηθεί στο 5,2% φέτος έναντι της προηγούμενης εκτίμησής της για 4,3% πριν υποχωρήσει στο 2,6% το 2023.

«Η Επιτροπή παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Επιπλέον η Fed επανέλαβε στην ανακοίνωσή της ότι θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά 47,5 δισ. δολάρια το μήνα -μια απόφαση που άρχισε να υλοποιείται από την 1η Ιουνίου-, ενώ τον Σεπτέμβριο το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 95 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed o S&P500 σημείωσε αύξηση κατά 23,8 μονάδες, άνοδο την οποία γρήγορα διεύρυνε στις 75 μονάδες ή σε ποσοστό το 2,22%. Ανάλογη πορεία ανόδου σημειώνουν και οι υπόλοιποι δείκτες της Wall Street παρά το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι αποφάσεις της Fed είχαν ήδη τιμολογηθεί από την αγορά. Συγκεκριμένα ο Dow Jones σημειώνει άνοδο κατά 400 μονάδες ή 1,34% και ο Nasdaq κατά 2,98%.

Διαβάστε ακόμη:

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο ενεργειακό (pic+vid)

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω τροποποιητικών δηλώσεων

Φυσικό αέριο: Συμφωνία για εξαγωγές από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου