Αγορές

Η κινεζική οικονομία συμπαρασύρει τις ευρωαγορές

  • newsroom


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5%, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 1,9%.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, τα οποία ήταν χειρότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά και τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίες επανέφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τις αντοχές των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5%, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 1,9%.

Ο DAX έχασε 0,7% στις 15.474,47 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,8% στις 6,673,10 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,4% στις 7.203,83 μονάδες, υποχωρώντας από υψηλά οκτώ μηνών μετά τις τελευταίες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για τον πληθωρισμό. Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε σε ποσοστό 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,7%.

Η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου THG σημείωσε άνοδο 20%. Η φινλανδική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Kesko υποχώρησε 5,7%, ενώ βελγική εταιρεία Umicore έπεσε σχεδόν 4%.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα έδειξαν ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 4,9% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου από ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από το γ’ τρίμηνο του 2020. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι ενεργειακές ελλείψεις και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες πλήττουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι «οι Τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από την κλιματική αλλαγή, τόσο στις δραστηριότητες trading, όσο και στις δανειοδοτικές, όταν υποβληθούν σε ‘stress test’ την επόμενη χρονιά (θα γίνουν από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2022)».

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοδος COP26: «Δεύτερες σκέψεις» στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Νέα έκρηξη στην τιμή του ρεύματος: Στα €253 η μέση τιμή της μεγαβατώρας

Επιδοτήσεις «Γέφυρα»: Μέχρι 31/12 οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων – Τρεις μήνες επιπλέον επιδότηση στα στεγαστικά