Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 διολισθαίνει το Bitcoin, καθώς η αγορά των κρυπτονομισμάτων φαίνεται ότι πλήττεται από την αισθητή μείωση της διάθεσης των επενδυτών για την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου. Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συνθέτουν ένα σκηνικό, το οποίο «φρενάρει» τις αγορές και στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια. 

Και σε τέτοιους περιόδους, τα μεγαλύτερα «θύματα» είναι οι τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, όπως για παράδειγμα τα κρυπτονομίσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Bitcoin διαπραγματεύεται σήμερα στα 33.007 δολάρια, δηλαδή σε επίπεδα τουλάχιστον 50% κάτω του ιστορικού υψηλού των 68.990 δολαρίων, το οποίο είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2021 (-27% από τις αρχές του 2022).

Bitcoin's drop to around lowest since 2021 leaves it oversold on RSI gauge

Το νέο sell off επέρχεται σε συνέχεια της μεγάλης βουτιάς στη Wall Street, η οποία την Πέμπτη είδε τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει περισσότερες από 1.000 μονάδες και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να βουλιάζει κατά 5%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020. Μία ημέρα πριν είχε προηγηθεί η αύξηση του επιτοκίου της Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο).  

«Οι αγορές παραμένουν υπό την πίεση του πληθωρισμού και των ανησυχιών για την ανάπτυξη» τονίζει ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Luno, ο οποίος μιλάει στο CNBC. Mάλιστα, εκτιμά ότι το Νο.1 ψηφιακό νόμισμα παγκοσμίως είναι πιθανό να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 30.000 δολάρια -γιατί όχι και στα 25.000 δολάρια.  

Όμως, δεν είναι μόνο το Bitcoin. Αντίστοιχες πιέσεις παρατηρούνται σ’ όλα τα κρυπτονομίσματα. Το Ethereum χάνει σήμερα σχεδόν 4,5%, ενώ το Litecoin σημειώνει πτώση κατά 4,7%. Κατά 2,5% υποχωρεί και το Dogecoin -το αγαπημένο του Έλον Μασκ- με τις απώλειες μέσα στο 2022 να συσσωρεύονται στο -25%. 

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αυξήσεις επιτοκίων), με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, έχει οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε απόσυρση της φθηνής και άφθονης ρευστότητας, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα στις αγορές. «Υπό τον φόβο του πληθωρισμού, οι περισσότεροι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στο ρίσκο, πουλώντας μετοχές και κρυπτονομισμάτα» επισημαίνει στο Bloomberg o Darshan Bathija, επικεφαλής της Vauld. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Edul Patel από τη Mudrex, η καθοδική τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί και τις επόμενες λίγες ημέρες, έως ότου περάσει ο πρώτος αντίκτυπος από την αλλαγή των επιτοκίων στις ΗΠΑ.  

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Άμπου Ντάμπι: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μ. Ανατολή

Μπορεί το Twitter να καταστρέψει την Tesla;

Best Workplaces: Αυτές είναι οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα