Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Η μέχρι τώρα πορεία των κρυπτονομισμάτων έχει χαρακτηριστεί από έντονη μεταβλητότητα, συγκινήσεις, success stories, μεγάλες προσδοκίες αλλά και… φούσκες, καθώς και ανελέητη κριτική, σε σημείο που MME και διάσημοι επενδυτές/αναλυτές να έχουν… “πεθάνει” το Bitcoin εκατοντάδες φορές – για την ακρίβεια πάνω από 330 επίσημα καταγεγραμμένες φορές.

Κι όμως το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, παρότι «πληγωμένα» παραμένουν εδώ, και αναπτύσσονται διαρκώς, κερδίζοντας σιγά-σιγά έδαφος και ίσως μια μόνιμη θέση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Τα κρυπτονομίσματα εμφανίζονται πλέον παντού, στις ειδήσεις, στις διαφημίσεις στα κινητά μας, στις επενδυτικές στρατηγικές μεγάλων τραπεζών όπως Goldman Sachs, σε νέα επαγγέλματα, στις αυξανόμενες αναζητήσεις Google, σε εταιρείες και εμπόρους ως μέσα πληρωμής.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρομοιάζουν την πορεία των κρυπτονομισμάτων με αυτή του Ίντερνετ, και πως ο κόσμος το υιοθετεί με παρόμοιο τρόπο. Το 1995 το Ίντερνετ είχε το λεγόμενο “Netscape moment”, όταν ο browser Netscape Navigator αποτέλεσε σημείο καμπής για την πορεία του Διαδικτύου, καθώς έκτοτε ο αριθμός χρηστών άρχισε να αυξάνεται δραματικά.

Όσοι έχουν συγκρίνει μεταξύ άλλων την κρυπτογράφηση και το λεγόμενο proof-of-work των κρυπτονομισμάτων όπως του Bit, με το Διαδίκτυο τη δεκαετία του 1990, επικαλούνται επόσης τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία «Blockchain».

Ένας εξ αυτών είναι και ο Chris McCann, εκ μέρους της Greylock Partners, ο οποίος, σε ανάλυσή του, επικαλείται τον αριθμό των επενδυτών και χρηστών κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως (κατά προσέγγιση καθώς είναι πρακτικά αδύνατον εφόσον πολλοί χρήστες διαθέτουν περισσότερα από ένα πορτοφόλια-wallets), των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου (κρυπτονομίσματα και ιστότοποι) και της χρηματοδότησης/πληρωμής μέσω αυτών.

Στο διάγραμμα: Η αύξηση των wallets (ψηφιακά πορτοφόλια για κρυπτονομίσματα)

12121.PNG

Οι ενεργές διευθύνσεις Bitcoin wallets σε καθημερινή βάση

12122.PNG

Οι χρονικές περίοδοι που χρησιμοποιούνται στις δύο περιπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 1991-1996 και 2014-2018. Όπως διακρίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, η πορεία των ψηφιακών νομισμάτων σχεδόν ταυτίζεται με την αντίστοιχη του ίντερνετ. Παράλληλα, μέσα από αυτή τη σύγκριση και ομοιότητα φαίνεται το πόσο νωρίς βρισκόμαστε ακόμη στη νέα αυτή ψηφιακή εποχή.

Η ανάπτυξη του αριθμού χρηστών κρυπτονομισμάτων έναντι χρηστών Ίντερνετ

12123.jpg

Η ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων σε σχέση με τις ιστοσελίδες (το Ίντερνετ ουσιαστικά)

12124.jpg

Η συνολική χρηματοδότηση για ICO (Αρχική Δημόσια Προσφορά για κρυπτονομίσματα) σε σχέση με τη χρηματοδότηση για ιστοσελίδες

12125.jpg