Πολιτική αβεβαιότητα και ράλι στις αγορές, είναι δύο καταστάσεις που ποτέ δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις. Κι όμως και αυτό το «επιμύθιο» στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ καταρρίφθηκε.

Σήμερα με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ακόμη να μην έχει κριθεί, οι αγορές επιδόθηκαν σε ένα ράλι, εν μέσω ενός κλίματος πόλωσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους δύο υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο να υποστηρίζουν ο καθένας από τη μεριά του ότι είναι ο τελικός νικητής.

Μία εκλογική αναμέτρηση στην εποχή του κορωνοϊού που σίγουρα θα περάσει στο πάνθεον της ιστορίας και θα μνημονεύεται, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, ξεπέρασαν τους 102,7 εκατ., ένα νούμερο που μάλλον δύσκολα θα εμφανισθεί ξανά.

Είναι πράγματι αξιοπερίεργο το πως αντέδρασαν οι αγορές μόνο κατά τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις.

Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η αβεβαιότητα για τις αμερικανικές εκλογές κίνησε τα νήματα στις αγορές, με τους επενδυτές επιφυλακτικούς και  αποτέλεσμα μία μαζική υποχώρηση των μετοχών και του πετρελαίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και το αμερικανικό δολάριο επιβεβαίωσαν το ρόλο τους, με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων χρέους να διολισθαίνουν σε πολύμηνα χαμηλά και το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται, έναντι των βασικών του ανταγωνιστών.

Για τη Wall Street η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη για το 2020, μετά από εκείνη στα μέσα Μαρτίου, όταν ο τρόμος του κορωνοϊού πλήγωσε βάναυσα τα πάντα.

Στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας και της πρώτης για τον Νοέμβριο, το κλίμα άλλαξε άρδην, σαν να πέρασε πάνω από τις αγορές ένα μαγικό ραβδί. Με την αβεβαιότητα και την αγωνία στο κατακόρυφο, η πορεία των αγορών θυμίζει rollercoaster και από την κάθοδο της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις από τη Δευτέρα.

Στη Wall Street σήμερα ο Nasdaq ενδοσυνεδριακά άγγιξε το +4,50%, με τον S&P 500 να προσεγγίζει το +3,50% και τον Dow Jones το +3%. Τελικά ο Dow Jones έκλεισε στις 27.847 μονάδες μετά από άνοδο κατά 1,34%, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη κατά 2,20% κλείνοντας στις 3.443 μονάδες ενώ ο Nasdaq με άνοδο 3,85% έκλεισε στις 11.590 μονάδες.  

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ή αλλιώς δείκτης φόβου του αμερικανικού χρηματιστηρίου από το σκαρφάλωμα σε υψηλό 4,5 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα, είχε κατρακυλήσει στη διάρκεια της συνεδρίασης στις 29,20 μονάδες, με υποχώρηση σχεδόν 18%.

Η πορεία του S&P 500 από τις 21 Οκτωβρίου Πηγή: investing.com

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια μετά το δειλό ξεκίνημά τους, έκλεισαν με ισχυρά κέρδη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 2,05%, το Παρίσι να πραγματοποιεί άλμα 2,44%, τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο να σημειώνουν άνοδο 1,95% και 1,96% αντίστοιχα και το Λονδίνο στο +1,67%.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην επίδοση του κλάδου υγείας που εκτινάχθηκε στο +4,90%, την ώρα που η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλουν lockdowns, για να αναχαιτίσουν τη δεύτερη όπως εξελίσσεται επέλαση του κορωνοϊού.

Η πορεία του Euro STOXX 600 από τις 21 Οκτωβρίου Πηγή: investing.com

Χαρακτηριστικό της αλλοπρόσαλλης αντίδρασης των αγορών είναι το πετρέλαιο, το οποίο έχει βάλει πλώρη να διαγράψει τις εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν 10% και 11% που σημείωσαν το μπρεντ και το αργό αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα και οι 2 τιμές κινήθηκαν άνω του 3,30%.

Θα περίμενε κανείς ότι το ράλι στις αγορές που εμπεριέχουν ρίσκο θα επηρέαζε αρνητικά τα ασφαλή καταφύγια, τα πολύτιμα μέταλλα, τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο.

Αντιθέτως οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους παρέμειναν σε πολύμηνα χαμηλά και ο δείκτης του δολαρίου έναντι μιας ομάδας 6 ανταγωνιστικών νομισμάτων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, με τον χρυσό τον μοναδικό χαμένο της σημερινής ημέρας.

Υπάρχει λογική εξήγηση στη σημερινή αντίδραση των αγορών; Καμία. Ωστόσο αν ψάξει να βρει κανείς λογική στην 4χρονη θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα δυσκολευθεί και πιθανόν να αποπροσανατολισθεί.

Όπως χωρίς προσανατολισμό κινούνται αγορές και επενδυτές το τελευταίο διάστημα, με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει φροντίσει να δώσει το στίγμα γι’ αυτό.