Το μέσο επιτόκιο για τα 30ετές στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ υποχώρησε αυτή την εβδομάδα λίγο κάτω από το 7%, η πρώτη του πτώση μετά από άνοδο πέντε συνεχόμενων εβδομάδων.

Το επιτόκιο υποχώρησε στο 6,96% από 7,04% την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Freddie Mac που αγοράζει ενυπόθηκα δάνεια. Πριν από ένα χρόνο, ο μέσος όρος του ήταν 6,69%.

Το κόστος δανεισμού για τα 15ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, δημοφιλή στους ιδιοκτήτες κατοικιών που επιδιώκουν να αναχρηματοδοτήσουν το στεγαστικό τους δάνειο σε χαμηλότερο επιτόκιο, υποχώρησε επίσης αυτή την εβδομάδα. Το μέσο επιτόκιο μειώθηκε στο 6,16% από 6,27% την προηγούμενη εβδομάδα. Πριν από ένα χρόνο, ήταν κατά μέσο όρο 5,96%, δήλωσε η Freddie Mac.

«Παρόλο που οι προκλήσεις της οικονομικής προσιτότητας παραμένουν, αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για τους δυνητικούς αγοραστές κατοικιών, όπως αντικατοπτρίζεται σε μια αντίστοιχη άνοδο των αιτήσεων αγοράς», δήλωσε ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac σύμφωνα με το AP .

Οι αιτήσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά ήταν υποτονικές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το μέσο επιτόκιο ενός 30ετούς στεγαστικού δανείου κυμαινόταν γύρω στο 7%, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών Ενυπόθηκων Δανείων.

Η μείωση του κόστους των στεγαστικών δανείων αυτή την εβδομάδα αντανακλά την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων που χρησιμοποιούν οι δανειστές ως οδηγό για την τιμολόγηση των ενυπόθηκων δανείων, συγκεκριμένα την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού δημοσίου. Η απόδοση, η οποία βρισκόταν στο 3,62% στα μέσα Σεπτεμβρίου, σκαρφάλωσε στο 4,78% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μετά τις ισχυρές εκθέσεις για την αμερικανική οικονομία και τις ανησυχίες ότι οι δασμοί και άλλες προτεινόμενες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον πληθωρισμό μαζί με την οικονομική ανάπτυξη.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,64% στις μεσημεριανές συναλλαγές της Πέμπτης.

Τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα οποία μπορούν να προσθέσουν εκατοντάδες δολάρια το μήνα σε κόστος για τους δανειολήπτες, έχουν αποθαρρύνει τους αγοραστές κατοικιών, παρατείνοντας μια εθνική ύφεση στις πωλήσεις κατοικιών που ξεκίνησε το 2022.

Ενώ οι πωλήσεις κατοικιών που είχαν κατοικηθεί προηγουμένως στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η αγορά κατοικίας βρισκόταν σε τροχιά να κλείσει το 2024 ως το χειρότερο έτος πωλήσεων από το 1995. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών για το σύνολο του έτους αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη

UBS για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,8% το 2025 – «Βλέπει» στο 2,5% το πρωτογενές πλεόνασμα

Μητσοτάκης από Ασκληπιείο: Η δημόσια υγεία αλλάζει βήμα-βήμα (pics)

Reuters: Ο Πούτιν ανησυχεί όλο και περισσότερο για την οικονομία της Ρωσίας, ενώ ο Τραμπ πιέζει για Ουκρανία (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα