Αγορές

Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές μετά την ομιλία του προέδρου της Κίνας

  • newsroom


Ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανοίξει και να αναμορφώσει την κινεζική οικονομία

Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν σε ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρόεδρος Σι μίλησε στην εκδήλωση για τους εορτασμούς των 40 ετών από τη σύσταση της ειδικής οικονομικής ζώνης της Σενζέν και επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανοίξει και να αναμορφώσει την κινεζική οικονομία. Εδωσε έμφαση στη σπουδαιότητα της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων και των συμφερόντων των επιχειρηματιών, των πνευματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε συμφωνία με τον νόμο». «Αυτό θα κινητοποιήσει τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους», είπε ακόμη.

Επίσης ο πρόεδρος Σι τόνισε ότι η Κίνα παραμένει πιστή στο σχέδιο να αποκτήσει την πρώτη θέση στην τεχνολογία και σε άλλες βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εμποδίσουν την άνοδό της.

Στα ταμπλό, οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησαν με τον  Shanghai composite να χάνει 0,63% και τον Shenzhen component να μειώνεται κατά 0,683%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με οριακή πτώση 0,06%. Η μετοχή της  China Evergrande Group έκανε βουτιά 16% μετά την ανακοίνωση τοποθέτησης μετοχών με εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα 4,3 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (555 εκατ. δολ. ΗΠΑ). Σύμφωνα με αναφορές, η εταιρεία αναζητά κεφάλαια 1,1 δισ. δολ. μέσω τοποθέτησης μετοχών.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 αντιθέτως σημείωσε άνοδο 0,11% ενώ ο ευρύτερος Topix έχαε 0,38%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης  Kospi μειώθηκε κατά 0,94%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έχασε 0,27%.

Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times υποχώρησε κατά 0,62%, μετά τις επίσημες εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7% κατά το γ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιπαωνίας μειώθηκε κατά 0,22%.