Αγορές

Υποχωρούν οι ευρωαγορές με focus σε κορωνοϊό και εταιρικά αποτελέσματα

  • newsroom


Τα νέα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, ενώ η Βρετανία αναμένεται να επεκτείνει την κατηγορία ύψιστου συναγερμού

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την ταχεία εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την ήπειρο, καθώς και μια σειρά νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,63% στις 353,71 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές πάντως κάνουν άλμα 1,3% χάρη σε ισχυρά αποτελέσματα, ενώ αντίθετα ο τομές πρώτων υλών υποχωρεί κατά 1,4%.

Ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,49%, ο γερμανικός DAX χάνει 0,59%, o γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,28%, o ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,92% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με απώλειες 0,64%.

O Stoxx-600 έχασε χθες 1,8% καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ στην ψυχολογία των επενδυτών επέδρασε και η καθυστέρηση του νέου αμερικανικού πακέτου τόνωσης.

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος έκανε βουτιά κατά 7,4% μετά την ανακοίνωση της γερμανικής SAP ότι εγκαταλείπει τους μεσοπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι οι δραστηριότητές της θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από την πανδημία.

Στις ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επανέλαβε τις ελπίδες της ότι είναι ακόμα πιθανή μια συμφωνία για το πακέτο τόνωσης με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, Μνιούτσιν, πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, παραμένουν οι βασικές διαφορές και οι καθυστερήσεις στην πρόοδο επηρεάζουν τις αγορές.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, ενώ η Βρετανία αναμένεται να επεκτείνει την κατηγορία ύψιστου συναγερμού σε περισσότερες πόλεις. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε τους συνεργάτες της ότι η Γερμανία είναι ένα βήμα πριν χάσει τον έλεγχο στο θέμα του κορωνοϊού.

Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται ωστόσο από το μέτωπο των εμβολίων. Η βρετανική  AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της έχει προκαλέσει παρόμοια ανοσολογική απόκριση σε ηλικιωμένους και νεότερους ενήλικες.

Στο μέτωπο του Brexit, η Βρετανία προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται καθώς ο κορυφαίος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ταξιδεύει στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σχετικές συνομιλίες. Οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές διαφορές σε βασικά θέματα στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μια νέα εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Στο επίκεντρο σήμερα είναι και μαι σειρά αποτελεσμάτων μεγάλων εταιρειών και τραπεζών, όπως της Santander που προέβλεψε μια βελτίωση στα κέρδη από βασικές δραστηριότητες το γ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση. Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας έκανε άλμα 4%.

Η HSBC σημείωσε άνοδο 5,6% μετά τα απρόσμενα υψηλά κέρδη γ’ τριμήνου. Αλμα 6% για τη μετοχή της Swedish Match και της Capgemini.

Στον αντίποδα η μετοχής της αυστριακής  Bawag και της φινλανδικής  UPM που υποχώρησαν πάνω από 4%.

Απόρρητο Απόρρητο