(Τελευταία ενημέρωση – 13:20)

Προσωρινή αποδεικνύεται η χθεσινή αντίδραση της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία ευθυγραμμίζεται με το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών. Οι διορθωτικές τάσεις οφείλονται στις νέες ανησυχίες για τον χρονικό ορίζοντα της νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες.

Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών, το Χ.Α. επιστρέφει στην τακτική του profit taking, η οποία οδηγεί τον Γενικό Δείκτη στη «ζώνη» των 1.470 μονάδων και σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (24/5), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,74% και διαπραγματεύεται στις 1.470,67 μονάδες. Λίγο πιο κάτω, στις 1.469,72 μονάδες, εντοπίζεται το χαμηλό ημέρας, ενώ υψηλό ημέρας αποτελούν οι 1.475,23 μονάδες.

Σε περίπτωση παραμονής στα τρέχοντα επίπεδα, το Χ.Α. θα βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο από τις 2 Μαΐου (1.452,24 μονάδες). Δεδομένο θεωρείται το αρνητικό πρόσημο σε εβδομαδιαία βάση, καθώς ο ΓΔ είχε κλείσει στις 1.490,46 μονάδες την περασμένη Παρασκευή (17/5).

Περισσότερο από -1% χάνει σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, με την Eurobank και την Alpha Bank να ηγούνται των απωλειών. Διορθώνουν από τα πρόσφατα ρεκόρ τους η Motor Oil, η Cenergy Holdings και η Viohalco. Με πτώση υποδέχεται η Aegean τα τριμηνιαία της αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι ο νέος «πάγος», που μπαίνει στην έναρξη των επιτοκιακών μειώσεων, επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία και ο σκεπτικισμός των αξιωματούχων της Federal Reserve φέρνει νέους «πονοκεφάλους». Η αρχή έγινε με το πτωτικό γύρισμα της Wall Street και την χειρότερη συνεδρίαση του Dow Jones εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ακολούθησαν στο ίδιο μοτίβο τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του εξωτερικού, με τη Λεωφόρο Αθηνών να μην αποτελεί εξαίρεση.

Το αρνητικό κλίμα, που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, δυσκολεύει την προσπάθεια για συνέχιση της ανάκαμψης στο Χ.Α. και επαναφέρει τους πωλητές στο προσκήνιο. Πάντως, η διόρθωση θεωρείται φυσικό επακόλουθο, καθώς πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα παραμένει νωπό το ρεκόρ 13ετίας του Γενικού Δείκτη (κλείσιμο 20ής Μαΐου στις 1.502,79 μονάδες).

Τα σημάδια κόπωσης έγιναν πιο έντονα μόλις κατακτήθηκαν οι 1.500 μονάδες, ένα σημαντικό ορόσημο που παρέμενε ανέγγιχτο από τον Απρίλιο του 2011. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο εγχώριο επιχειρείν, με τα placements μεγάλων παικτών (Mytilineos, Jumbo), τα «κλειδωμένα» και τα κυοφορούμενα deals, τις νέες εισαγωγές (Noval Property), καθώς και τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου, αποτελούν τους βασικούς καταλύτες που θα κρίνουν εν πολλοίς την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Τραπεζοκεντρική η πτώση

Με απώλειες -1,13% συνεχίζεται η συνεδρίαση της Παρασκευής για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.291,77 μονάδες, υποχωρώντας για 4η διαδοχική μέρα. Ακολουθούν επίσης με αρνητικά πρόσημα ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) στο -0,73% και τις 3.563,51 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) στο -0,94% και τις 2.357,30 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 25,6 εκατ. ευρώ, με τη Mytilineos να κάνει τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ πάνω από 3 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank και η Πειραιώς πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Στα 101,426 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Στο ταμπλό, υπερτερούν οι πτωτικές μετοχές (74) έναντι των ανοδικών (20) και των αμετάβλητων (18).

Στους τραπεζικούς τίτλους, η Alpha Bank καταγράφει απώλειες -1,72% στο 1,682 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (-1,53% στα 2,06 ευρώ), η Εθνική (-0,79% στα 8,244 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,69% στα 3,732 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» -2,5% για την Cenergy η οποία απομακρύνεται από το ιστορικό υψηλό των 9 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Motor Oil διολισθαίνει κατά περίπου -2,2% και επιστρέφει ελάχιστα κάτω από το ρεκόρ των 28 ευρώ. Κάτω από τα 6,5 ευρώ οπισθοχωρεί η Viohalco, με απώλειες -1,8%.

Υποχωρούν πάνω από -1% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ, η ΕΥΔΑΠ και η Jumbo. Από την άλλη πλευρά, στο +1% διαπραγματεύεται ο ΟΠΑΠ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ισχυρή πτώση καταγράφουν η Fourlis, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Intracom Holdings, ο ΑΔΜΗΕ, η ΑΒΑΞ, η Alumil, η Ideal και η Intrakat.

Τα ρεκόρ που συνόδευσαν την ανάκαμψη

Σε ήπια ανοδικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας τέλος στο διήμερο πτωτικό σερί του. Πρόκειται για την τρίτη άνοδο στις τελευταίες 9 ημέρες. Παράλληλα, αν παραμείνει στα χθεσινά επίπεδα, ο Γενικός Δείκτης θα σημειώσει απώλειες στο πενθήμερο έπειτα από δύο διαδοχικές εβδομάδες κερδών.

Με βάση το κλείσιμο της 23ης Μαΐου, ο ΓΔ υποχωρεί κατά -0,59% σε εβδομαδιαία βάση, ο τραπεζικός δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά -1,28%, ο FTSE 25 χάνει -0,88% και ο Mid Cap κατά -0,86%. Θετικά παραμένουν τα πρόσημα σε επίπεδο μήνα: ΓΔ +2,29%, τράπεζες +5,58%, FTSE 25 +2,19%, Mid Cap +0,36%. Οι αποδόσεις εντός του 2024 έχουν ως εξής: ΓΔ +14,58%, τράπεζες +23,06%, FTSE 25 +14,95%, Mid Cap +5,72%.

Το «οχυρό» των 28 ευρώ έριξε για πρώτη φορά στα χρονικά η Motor Oil, κλείνοντας χθες στα 28,56 ευρώ, που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Οι αγοραστές έσπευσαν μαζικά στη μετοχή μετά την επίσημη πρόταση του ομίλου στην Ελλάκτωρ για την εξαγορά της Ηλέκτωρ. Το τελευταίο διήμερο έχει καταγράψει «άλμα» +6,09% και ενισχύεται κατά +20,2% φέτος. Στα 3,163 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα α’ τριμήνου την ερχόμενη Τρίτη (28/5).

Το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ των 32,2 ευρώ, που «χτύπησε» στις 10 Μαΐου, ισοφάρισε την Πέμπτη η Titan. Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο κλείσιμο από την επαναδιαπραγμάτευσή της στο Χ.Α. το 2019, στο πλαίσιο της ταυτόχρονης εισαγωγής στα χρηματιστήρια της Αθήνας, του Παρισιού και των Βρυξελλών. Στο +50,12% η φετινή απόδοση, ενώ παράλληλα μετρά τέσσερις ημέρες αθροιστικών κερδών +5,23%. Στα 40,5 ευρώ έχει ανεβάσει τον πήχη η Eurobank Equities. Στα 2,522 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου.

Στο record high των 9 ευρώ «πάτησε» η Cenergy Holdings, συνεχίζοντας χωρίς σταματημό την ανηφορική της πορεία. Η μετοχή «απογειώνεται» κατά +25,7% φέτος και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στο 1,711 δισ. ευρώ, ελάχιστα πάνω από τη μητρική Viohalco (1,705 δισ. ευρώ). Από την πλευρά του, ο όμιλος έκλεισε χθες στα 6,58 ευρώ, ισοφαρίζοντας το υψηλό έτους που είχε επιτευχθεί ενδοσυνεδριακά τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα αμέσως υψηλότερα επίπεδα των 6,6 με 7 ευρώ εντοπίζονται 8 μήνες πίσω (Σεπτέμβριος 2023).

Με ένα ανοδικό ξέσπασμα σχεδόν +4%, η Profile έβαλε «φρένο» στο 4ήμερο διορθωτικό σερί της και επανήλθε στον δρόμο των ρεκόρ. Συγκεκριμένα, έκλεισε στα 5,22 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου το ιστορικό υψηλό των 5,37 ευρώ (intraday ρεκόρ τα 5,4 ευρώ). Ενισχύεται κατά +22,82% φέτος και αποτιμάται στα 128,341 εκατ. ευρώ.

FTSE, Fitch και αποτελέσματα

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE (FTSE All World Quarterly Index Review), με την ένταξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στον Large Cap να ξεχωρίζει. Οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε εφαρμογή τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους από την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Επιπλέον, στις 31 Μαΐου έχουμε την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου Fitch Ratings, ο οποίος είχε δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Δεκέμβριο (ΒΒΒ- και σταθερό outlook).

Πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η Aegean ανακοίνωσε τα τριμηνιαία οικονομικά της μεγέθη. Ειδικότερα, ο τζίρος της αεροπορικής εταιρείας ανήλθε στα 268,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Βελτιωμένη και η λειτουργική κερδοφορία, με τα EBITDA του ομίλου να διαμορφώνονται στα 33,2 εκατ. ευρώ από 19,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από την ΕΧΑΕ (27/5) και ακολουθούν οι Motor Oil, Epsilon Net (28/5), ΟΠΑΠ, Cenergy, Κρι Κρι (29/5) και Austriacard Holdings (31/5).

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 14 μηνών (Μάρτιος 2023) πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Dow Jones στη Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη να χάνει πάνω από 600 μονάδες. Η ξέφρενη πορεία της Nvidia δεν αρκούσε για να διατηρήσει τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq σε τροχιά ρεκόρ. Οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό παραμένουν έντονες και οι μειώσεις των επιτοκίων φαίνεται ότι θα αργήσουν να έρθουν. Επιστροφή της Wall Street σε ανοδική ρότα δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures).

Από τις βαριές απώλειες της Wall Street επηρεάζονται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία διαπραγματεύονται στο «κόκκινο». Την αρχική υποχώρηση άνω του -1% διαδέχονται πιο ήπιες πιέσεις, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν από -0,2% έως -0,8%. Κλυδωνισμοί στις ασιατικές αγορές, καθώς οι περισσότερες μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες που ξεπέρασαν το -1%.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ΤτΕ οι servicers – Τα πρόστιμα από το ΥΠΑΝ και οι νέες άδειες

Β. Φουρλής: Αναζητά νέα κανάλια ανάπτυξης στο Franchise και στα αθλητικά μόδας

Πώς θα κλείσει το ασφαλιστικό κενό: Οι συνομιλίες κυβέρνησης – ασφαλιστικών εταιρειών & τα περιθώρια κινήσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ