Υπό ισχυρές πιέσεις  οι διεθνείς χρηματαγορές μετά την κήρυξη πανδημίας από τον ΠΟΥ και το διάγγελμα Τραμπ ότι απαγορεύει τις όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ ως μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες πως οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν όλα τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από την Ευρώπη, εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν θα επηρεάσει τα εμπορεύματα. Ανακοίνωσε επίσης και μέτρα, όπως την εντολή προς το υπουργείο Οικονομικών της χώρας για αναβολή της καταβολής φόρων για τις οντότητες που πλήττονται από τον ιό.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κράσαρε με βουτιά άνω του 9% και τον γενικό Δείκτη κάτω και από τις 550 μονάδες

Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου. οι μεγαλύτεροι δείκτες χάνουν πάνω από 6%.

Τα futures τoυ Dow υποχωρούν πάνω από 1000 μονάδες, ενώ του S&P 500 και του  Nasdaq 100 υποχωρούν πάνω από 3,6%. Χθες ο Dow Jones εισήλθε και επισήμως σε bear market για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 11 χρόνια.

Στην Ασία οι αγορές έκλεισαν σήμερα σε βαθύ κόκκινο, με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 4,41% στις 18.559,63 μονάδες, εισερχόμενος σε bear market, καθώς έχει χάσει πάνω από 20% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Ο ευρύτερος Topix έκανε βουτιά 4,13% στις 1.327,88 μονάδες. Το ιαπωνικό γεν διαπραγματεύεται στα 103,72 δολάρια.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης  Kospi έχασε 3,87% στις 1.834,33 μονάδες.

Στην Αυστραλία ο  S&P/ASX 200 έχασε 7,36% στις 5.304,60 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με απώλειες 3,38%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite έκλεισε με πτώση 1,52% στις 2.923.49 μονάδες, ενώ απώλειες 2,31% και 2,2% σημείωσαν Shenzhen component και Shenzhen composite αντίστοιχα.

Συνολικά ο MSCI Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 4,52%.

Ανάλογη εικόνα και στην αγορά πετρελαίου με το μπρεντ να χάνει και τα 35 δολάρια, όχι μόνον λόγω των ανακοινώσεων του Τραμπ, αλλά και λόγω του ενδεχομένου να πλημμυρίσει η αγορά με φθηνό πετρέλαιο από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανακοίνωσαν αύξηση της παραγωγής και μείωση των τιμών, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του OPEC+ για περιορισμό της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

Το μπρεντ υποχωρεί στα 33,87 δολ/βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 31,28 δολάρια.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι οι διαταραχές στην προσφορά και τη ζήτηση που σχετίζονται με τον COVID-19 και εδώ είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις», αναφέρει ο James Cheo, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης αγορών ΝΑ Ασίας της HSBC.

«Τα μέτρα πολιτικής, ιδιαίτερα η δημοσιονομική πολιτική ή ακόμη και οι περικοπές των επιτοκίων, δεν αντιμετωπίζουν άμεσα αυτά τα ζητήματα», αναφέρει ο Cheo μιλώντας στο CNBC. «Χρειάζονται πραγματικά συντονισμένες πολιτικές από τις υγειονομικές αρχές έναντι της έξαρσης του COVID-19».

Όπως λέει, αυτή τη στιγμή, η καλύτερη στρατηγική είναι η διαφοροποίηση των επενδυτών σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων καθώς είναι πολύ νωρίς για να κινηθούν επιθετικά σε assets που έχουν ρίσκο.