Με έντονες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου στις έντονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, προστέθηκε και η παραίτηση Μάριο Ντράγκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα της Ιταλίας, προκαλώντας φόβους για ενδεχόμενη ακυβερνησία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,5% στις 406,5 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους του σε αρνητικό έδαφος, εξαιρουμένου του τομέα ταξιδιών και αναψυχής.

Ο ιταλικός FTSE MIB έκανε βουτιά παρά το γεγονός ότι περιόρισε τις απώλειες στο 3,44% διολισθαίνοντας στις 20.554 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX δέχθηκε επίσης ισχυρές πιέσεις και έκλεισε 1,86% χαμηλότερα στις 12.519 μονάδες, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι που υποχώρησε κατά 1,4% στις 5.915 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 1,6% ολοκληρώνοντας στις 7.039 μονάδες, ενώ στην ευρωπεριφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,7%% στις 7.804 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν κινηθεί πτωτικά και χτες, Τετάρτη, μετά την υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας γενικός δείκτης μέτρησης των καθημερινών αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 9,1% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας σημαντική τις εκτιμήσεις για άνοδο κατά 8,8%.

Η μέτρηση σηματοδότησε άλλον έναν μήνα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 1981. Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο αποκαλούμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,9%, σε σύγκριση με εκτίμηση για 5,7%.

Οι επενδυτές, αξιολογούν και τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία στην Ευρωζώνη, η οποία προχώρησε σε μια οριακή υποβάθμιση της ανάπτυξης στο 2,6% από 2,7% που προβλεπόταν τον Μάιο, ενώ για το σύνολο της ΕΕ η πρόβλεψη για 2,7% παρέμεινε αμετάβλητη.

Στο μέγεθος του πληθωρισμού υπάρχει αναθεώρηση στο 7,6% από 6,8% που προέβλεπε τον Μάϊο για την Ευρωζώνη, ενώ για την ΕΕ στο 8,3% από 8,4% που προβλεπόταν τον Μάϊο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σαρκοζί βλέπει Μητσοτάκη, ο Κούτρας αρχίζει μια νέα καριέρα, η Lamda ξεκινάει τον Πύργο τον Οκτώβριο και ο Σμετς νέα επένδυση

Προκλήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις φέρνει ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων