Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε για άλλη μια συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές δεν επιτρέπουν στην αγορά να κινηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και με πολλές δεικτοβαρείς μετοχές να κλείνουν στις δημοπρασίες στα χαμηλά της ημέρας το θετικό σενάριο πλέον για το χρηματιστήριο Αθηνών είναι να συνεχίσει μια πλάγια κίνηση μέχρι το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου ώστε να μην χρειαστεί η αγορά να δοκιμάσει σημαντικές στηρίξεις όπως είναι οι 775 μονάδες για τον Γενικό δείκτη.

Οι πιέσεις στις τράπεζες λειτουργούν ως βαρίδι συνολικά για την αγορά που στις προηγούμενες συνεδριάσεις επιχείρησε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, χωρίς όμως επιτυχία. Αν και ο ενεργειακός κλάδος συνέχισε και σήμερα, όπως κάνει άλλωστε όλη την χρονιά, να δίνει σημαντικά στηρίγματα στην αγορά, με την ΔΕΗ να πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια και να σημειώνει νέα πολυετή υψηλά (πάνω από τα 9 ευρώ), ο Τραπεζικός κλάδος για άλλη μια συνεδρίαση δέχτηκε πιέσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει ανοδικό βήμα η αγορά.

Στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής με απώλειες άνω του 5%, ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα που, σημειωτέον, καταγράφει το τρίτο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο. Άλλωστε το κλίμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει βαρύνει με αποτέλεσμα οι προβλέψεις των ξένων οίκων καθώς και της Κομισιόν να προβλέπουν μικρότερη ανάπτυξη φέτος με την οικονομία να γυρίζει θετική στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στο ίδιο κύμα κινούνται και οι σημερινές προβλέψεις της Citigroup που αναφέρουν ότι το Ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,15 φέτος από 3,9% που προέβλεπε πριν ενώ η ύφεση το 2020 θα είναι βαθύτερη και θα κινηθεί στο 9,2% από 8,9% που εκτιμούσε πριν μόλις ένα μήνα. Για ακόμη μία φορά η αγορά επιβεβαίωσε ότι επηρεάζεται πιο άμεσα από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ακολουθώντας πιο εύκολα την πτώση, παρά την άνοδο.

Οι αναταράξεις στις αγορά ομολόγων παγκοσμίως άλλωστε έχει περιορίσει για ακόμη μία φορά τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, ειδικά σε περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα και το αφιέρωμα του Reuters σήμερα, ότι οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομοιάζουν με εκείνες του 2013, όταν η Federal Reserve υπαινίχθηκε τη σύσφιξη της πολιτικής της (tapering), προκαλώντας κύματα ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες αγορές.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε πτώση 1,17% και έκλεισε στις 1.851,95 μονάδες η ΔΕΗ με 3,72% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησε η Βιοχάλκο με 1,85% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η Aegean, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς με 5,71% και ακολούθησαν η Εθνική Τράπεζα με 3,78%, Eurobank με 2,48%, Μυτιληναίος με 2,08% και Alpha Bank με 2,06% ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν η Motor OilJumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα με την Coca Cola να κλείνει αμετάβλητη.

Στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση η οποία έκλεισε με άνοδο 0,68% στις 1.126,74 μονάδες η Cenergy με 6,48% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο κα ακολούθησε η Autohellas με 4,45% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η Ευρωπαϊκή Πίστη, Πλαίσιο και ΑΒΑΞ. Σε αρνητικό έδαφος η Ολυμπιακή Τεχνική με 2,55% και ακολούθησαν η ΕΥΑΘ με 2,1%, Ιντρακάτ με 2,03% ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν τα Πλαστικά Θράκης, Τράπεζα Αττικής, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ιντρακόμ, ΜΙΓ, ΕΛΤΟΝ, Briq και Ικτίνος. Πολύ χαμηλός ο όγκος συναλλαγών στα 26,6 εκατομμύρια τεμάχια με την αξία των συναλλαγών στα 58,9 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: «Στο κόλπο» και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς τζίρο

AstraZeneca: Στα αζήτητα τα εμβόλια λόγω αμφιβολιών

Μπιλ Γκέιτς: «Φάτε συνθετικό κρέας – Θα το συνηθίσετε»