Εν μέσω ισχυρών κραδασμών βρέθηκαν τη Δευτέρα οι τρεις βασικοί δείκτης της Wall Street, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τους διεθνείς κινδύνους.

Ο Dow Jones έχασε 614 μονάδες, ή 1,74%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 28 Οκτωβρίου 2020. Ενδοσυνεδριακά ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε να χάνει έως και 971 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1,7%. Τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε 2,19%.

Ισχυρές απώλειες και για τις μετοχές που συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ford και Carrier Global έχασαν περισσότερο από 3%. Η General Motors και η Boeing υποχώρησαν περίπου 2% αντίστοιχα. Η Nucor υποχώρησε 2,8%.

Ο ενεργειακός κλάδος κατέρρευσε μετά τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψε το αργό τύπου WTI. Η APA έχασε πάνω από 6%, ενώ η Occidental Petroleum και η Devon Energy μειώθηκαν και οι δύο πάνω από 5%. Ο Hess έχασε επίσης 5,3%.

Το CNBC κωδικοποιεί τους κυριότερους λόγους για το σημερινό sell off:

  • Οι επενδυτές φοβούνται για τη «μετάδοση» της πτώσης που καταγράφεται στις ασιατικές αγορές εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης της αγοράς ακινήτων στην Κίνα. Στις αγορές στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση 4% με την κατασκευαστική China Evergrande Group να βρίσκεται στο επικεντρο και στα προθυρα χρεοκοπίας.
  • Στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά αύριο Τρίτη αρκετοί αναλυτές ανησυχούν ότι θα δοθεί έστω και έμμεσα σήμα για έναρξη του tapering εν μέσω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.
  • Η εξέλιξη της πανδημίας με τον αριθμό των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα να παραμένουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου και ενώ έρχεται ο χειμώνας.
  • Το κακό ιστορικό του Σεπτεμβρίου. Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά έχει το χειρότερο ιστορικό μεταξύ των υπόλοιπων μηνών με μέσο όρο πτώσης στο 0,4%. Στατιστικά οι πωλήσεις αυξάνονται το δεύτερο μισό του μήνα.
  • Οι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση του ορίου χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να μην σημειωθεί στάση πληρωμών στην κεντρική κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα

Το εκρηκτικό μείγμα που προκάλεσε το sell off στις διεθνείς αγορές

Προσοχή: Νέα απάτη “Phishing” με πρόσχημα την Τράπεζα Πειραιώς

efood: Πόσο υποχώρησαν οι παραγγελίες μετά το κύμα «ψηφιακού ακτιβισμού»