Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι… μετασεισμοί στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό με αφορμή την επίμαχη έκτακτη φορολόγηση ύψους 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών. Το θέμα εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς και στο εσωτερικό του συντηρητικού συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ηγέτη της Fortza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, να δηλώνει πως θέλει και νέες τροποποιήσεις.

Θυμίζουμε πως μετά το σάλο που προκάλεσε το μέτρο, την πλήρη ευθύνη του οποίου ανέλαβε προσωπικά η Μελόνι και την ελεύθερη πτώση του χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει βήματα πίσω διευκρινίζοντας ότι ο έκτακτος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% των συνολικών assets του κάθε ιδρύματος. Η διορθωτική αυτή κίνηση σταθεροποίησε και πάλι την αγορά, όμως το θέμα δεν έχει λήξει, τουλάχιστον όχι πολιτικά.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Il Messagero» ο Αντόνιο Ταγιάνι ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, ήτοι το κόμμα που δημιούργησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν είναι ευχαριστημένο με την τροποποίηση του μέτρου και θέλει επιπλέον παρεμβάσεις κυρίως σε σχέση με τις μικρές τράπεζες. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι θέλει οι μικρές τράπεζες που δεν βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, να εξαιρεθούν από το φόρο.

Στο θέμα αναφέρονται και άλλα δημοσιεύματα ιταλικών media, υποστηρίζοντας ότι η Forza Italia έχει σχηματίσει μια σειρά προτάσεων που αφορούν αλλαγές στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, τις οποίες και σκοπεύει να καταθέσει επισήμως προς συζήτηση στη Βουλή, με την επανέναρξη των εργασιών του σώματος, μετά την καλοκαιρινή παύση.

Μάλιστα, ο Ταγιάνι φαίνεται να επιθυμεί να διοργανωθεί ένας γύρος διαβούλευσης με εκπροσώπους των τραπεζών, μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πληροφορίες του Τύπου ανέφεραν ότι ο Ταγιάνι, που κρατά και τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών, δεν είχε καμία πληροφόρηση για τα σχέδια της Μελόνι, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί και ο ίδιος με το μέτρο. Η Μελόνι, εξάλλου, είχε αποφύγει να το συζητήσει τόσο με το υπουργικό της συμβούλιο και τους εταίρους της στον συνασπισμό όσο βέβαια και με εκπροσώπους των τραπεζών.

Βέβαια, δημοσίως οι κυβερνητικοί της εταίροι έχουν αποφύγει να διαχωρίσουν τη θέση τους ή να της ασκήσουν ανοιχτά κριτική προσπαθώντας να κρατήσουν την ευάλωτη συμμαχία τους, όμως είναι σαφές ότι η απόφαση της Μελόνι να τους κρατήσει στο… σκοτάδι, όπως και οι χειρισμοί της, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα εκνευρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Πού και γιατί ενδιαφέρονται να επενδύσουν οι Ισπανοί στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ