Είναι η δεύτερη φορά που ο Jorge Andreu Arasa βρίσκεται στο γραφείο Οικονομικών – Εμπορικών υποθέσεων της ισπανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και δεν κρύβει την αγάπη του για την χώρα μας.
Δεν κρύβει επίσης την ικανοποίησή του για τη μεγάλη -όπως μας είπε- βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας σε σχέση με λίγα χρόνια πριν. Βελτίωση που αποτυπώνεται και στη δική του αλληλεπίδραση με ισπανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ως επικεφαλής του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της πρεσβείας της Ισπανίας, έχει καθημερινά επαφή με υποψήφιους επενδυτές και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής οικονομίας στην Ιβηρική χερσόνησο.

«Εκτιμώ ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney.
«Η οικονομία της χώρας έχει διατηρήσει μια πολύ θετική τάση (απλά διαβάστε τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας ή ειδικότερα την τελευταία, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, στο πλαίσιο μετά την εποπτεία). Οι άλλοι θεσμοί (όπως το ΔΝΤ) φαίνεται να συμβαδίζουν σε αυτό. Οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετούνται επίσης σταδιακά στο πλευρό τους. Πρόσφατα, ο ιαπωνικός οίκος R&I αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (από ΒΒ+ σε ΒΒΒ-). Ο γερμανικός οίκος Scope ακολούθησε το παράδειγμα. Νομίζω ότι είναι εύλογη η προσδοκία ότι οι οίκοι αναφοράς της ΕΚΤ (S&P, Moody’s, Fitch, DBRS) θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά τους.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει στην πράξη επενδυτική βαθμίδα για ορισμένους επενδυτές. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για όσους συμμετείχαν στις πρόσφατες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, κρίνοντας από τις τιμές αγοράς. Αισθάνομαι, ωστόσο, ότι στις επενδυτικές επιτροπές ορισμένων σημαντικών παικτών, οι αποτιμήσεις των επενδυτικών σχεδίων εξακολουθούν να ενσωματώνουν επιτόκια προεξόφλησης που περιλαμβάνουν ένα ορισμένο ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με την τρέχουσα κατάσταση: να μην είναι ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Υπάρχουν επίσης ορισμένα επενδυτικά οχήματα που περιορίζονται από το να επενδύουν σε γεωγραφικές περιοχές που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση. Όλα αυτά φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν σύντομα

Οι «καυτοί» τομείς

Η Ισπανία έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα με παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων επενδύσεων:
– στον τομέα της ενέργειας οι Enagás (σε ΔΕΣΦΑ και TAP) και Iberdrola (με 441 MW σε 24 αιολικά πάρκα, 4 φωτοβολταϊκά πάρκα και σημαντικό αγωγό εργασιών σε αιολικά, ηλιακά και αποθήκευση)

Η Iberdrola μετρά ήδη 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και παρέχει καθαρή ενέργεια σε χιλιάδες νοικοκυριά πηγη : https://www.iberdrola.com/label/greece

– στον τουρισμό οι Melia, Barceló και Iberostar, αλλά και πολλές ακόμα εταιρείες που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα με μεγάλα σχέδια επέκτασης
– στον ψηφιακό τομέα η Islalink (με το έργο Ionian, που συνδέει ήδη την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη χερσαία και υποθαλάσσια με το Μιλάνο και τη Ρώμη, διευκολύνοντας τη σύνδεση της Ελλάδας με τη Δυτική Ευρώπη και εδραιώνοντας έτσι τη χώρα ως κόμβο για τη μεταφορά δεδομένων)

Τον Απρίλιο του 2023 η Islalink ανακοίνωσε τη λειτουργία του Ionian «ενός νέου υπερσύγχρονου συστήματος μεταφοράς που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία». «Το σύστημα IONIAN έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την απόδοση, την ποιότητα και την ευρωστία της διεθνούς συνδεσιμότητας της Ελλάδας και να συμβάλει στο όραμα να γίνει η χώρα ένας ευρωπαϊκός κόμβος δεδομένων» ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της πηγή https://islalink.com/2023/05/03/inauguration-of-the-ionian-system-in-athens/

– στον αγροδιατροφικό τομέα η Profand με την εξαγορά της Kefalonia Fisheries
– στον τομέα των καλλυντικών ο όμιλος Puig (που εξαγόρασε την Αpivita)
– στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες η Santander Consummer Finance.

Συνολικά, πάνω από 60 ισπανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.

«Αυτό είναι ένα λογικό ποσοστό, αλλά απέχει ακόμη πολύ από τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων από τις δύο χώρες, κάτι που όλοι μας προσπαθούμε να προωθήσουμε» μας είπε ο Jorge Andreu Arasa.

«Υπάρχουν αρκετοί τομείς που προκαλούν το ενδιαφέρον των ισπανικών εταιρειών, στους οποίους παρουσιάζεται μια πολύ ελκυστική προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών.

Υποδομές μεταφορών: Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ισπανικών εταιρειών εστιάζεται σχεδόν σε όλους τους τρόπους μεταφοράς. Στον τομέα των οδικών μεταφορών, υπάρχει δημόσιο ενδιαφέρον από την ABERTIS, εταιρεία διεθνούς αναφοράς στη διαχείριση δρόμων υψηλής χωρητικότητας, υψηλής ποιότητας και έξυπνων λύσεων κινητικότητας, με σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα δρόμων σε 15 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, ο οποίος συμμετέχει στο διαγωνισμό για την Αττική Οδό. Σημαντικό ενδιαφέρον από ισπανικές εταιρείες υπάρχει επίσης στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στους σιδηροδρομικούς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε αυτούς που θα δημοσιευθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ορισμένα από τα λιμάνια που εκκρεμεί η ιδιωτικοποίησή τους, στα έργα του μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στα έργα συνδυασμένων μεταφορών. H Ισπανία έχει πολυετή παράδοση στη διαχείριση αυτού του είδους υποδομών με σύμβαση παραχώρησης, καθώς και στο συνδυασμό κατασκευής και λειτουργίας και συντήρησης, γνωστές και ως Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (πολλές ισπανικές εταιρείες έχουν ήδη πραγματοποιήσει τέτοιου είδους δραστηριότητες στην Ελλάδα).

Ενέργεια, ιδίως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Σε αυτό το πεδίο υπάρχει ήδη ισχυρή παρουσία Ισπανών επενδυτών. Υφίσταται επίσης σημαντική διάθεση για επενδύσεις, τόσο σε ώριμες αγορές όσο και σε λιγότερο γνωστούς τομείς δραστηριότητας. Πολλές εταιρείες ποικίλων μεγεθών μας ζητούν στήριξη για να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε σε πιο παραδοσιακές δραστηριότητες (αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά) είτε σε πιο καινοτόμες επιχειρηματικές θέσεις (μπαταρίες, υπεράκτια αιολικά). Στην Ισπανία, πριν από λίγο καιρό, θέσαμε φιλόδοξους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030: μείωση των εκπομπών κατά 24% κάτω από τα επίπεδα του 1990, αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση κατά 74%, στην ηλεκτρική ενέργεια κατά 42%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 60.000 MW (8η θέση στον κόσμο) και μια τεράστια παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά (5η θέση στον κόσμο). Το ενδιαφέρον για επενδύσεις και συνεργασία είναι μεγάλο, όπως ανέφερα προηγούμενως, στις μπαταρίες, την υπεράκτια αιολική ενέργεια, το υδρογόνο.

Ύδρευση και Διαχείριση Αποβλήτων: Η ισπανική βιομηχανία παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτων και την επεξεργασία των αποβλήτων στην Ελλάδα. Εδώ, και πάλι, η προσέγγιση των έργων αυτών μέσω του μοντέλου ΣΔΙΤ καθιστά ελκυστικά τα έργα σε όλο τον κύκλο ζωής του νερού (κατασκευή φραγμάτων, αφαλάτωση, δίκτυα διανομής νερού, ανάπτυξη δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας), καθώς και εκείνα που αποσκοπούν στην επεξεργασία όλων των τύπων αποβλήτων. Πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον με τεράστια συνεργασία, ιδίως στον κόσμο της κυκλικής οικονομίας. Από τον οικολογικό σχεδιασμό έως την επεξεργασία των αποβλήτων, από την επιλογή των πρώτων υλών έως την παραγωγή και τη διαχείριση του κύκλου ζωής των προϊόντων, μπορώ να σκεφτώ πολλές μορφές συνεργασίας, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων όσο και μεταξύ διοικήσεων.

Τουρισμός: Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η επενδυτική διάθεση των ισπανικών εταιρειών παραμένει διαχρονικά. Υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία η υλοποίηση συνεργατικών έργων ήταν πιο περίπλοκη. Από το 2019, ωστόσο, υπάρχουν πολλαπλές επιχειρήσεις, μια τάση που θα μπορούσε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι οι ισπανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγάλη αξία σε σχέση με τη διαχείριση ξενοδοχείων και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεών τους.

Ψηφιακός Τομέας: Παρατηρώ μια ολοένα αυξανόμενη τάση των ισπανικών εταιρειών να ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά. Η Ισπανία είναι μια χώρα με υψηλή χωρητικότητα συνδέσεων (3η από τις 27 της ΕΕ), με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στην κάλυψη σταθερών δικτύων υψηλής χωρητικότητας και με απευθείας σύνδεση με 4 ηπείρους, συνέπεια της γεωστρατηγικής της θέσης. Αυτό είναι σαφώς ένα άλλο σημείο που μοιραζόμαστε, οι εξαιρετικές γεωγραφικές μας θέσεις. Δεδομένου του βαθμού προόδου στον τομέα, υπάρχει ένα ολόκληρο επιχειρηματικό οικοσύστημα που αναζητά συνεχώς ό,τι σχετίζεται με τις έξυπνες πόλεις (υπηρεσίες πόλης, τεχνολογικές υποδομές, αισθητήρες υλικού και λογισμικού, αστική κινητικότητα). Στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Μάλαγα υπάρχουν ήδη σχετικές επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές, τη διαχείριση των αποβλήτων, τον έξυπνο τουρισμό, την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, την έξυπνη διαχείριση του φωτισμού των δρόμων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο προς διερεύνηση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο επιχειρηματικό περιβάλλον όσο και μεταξύ των διοικήσεων.»

Πρόσφατα η ισπανική πρεσβεία επικαιροποίησε το «Εργαλείο Κόστους Εγκατάστασης» για επιχειρήσεις στην Ελλάδα ώστε να συμπεριλάβει την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τους Οίκους Αξιολόγησης R&I και Scope.

Όσο για το πώς συγκρίνεται η ελληνική οικονομία σε σχέση με τις ανταγωνίστριες της περιοχής, ο Jorge Andreu Arasa τονίζει:

«Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια αγορά που έχει ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι εκείνων της περιοχής. Η γεωστρατηγική της θέση είναι ασυναγώνιστη, γεγονός που σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη σταθερότητα των μέτρων που έχουν επιφέρει την αποκατάσταση της ισορροπίας ορισμένων μακροοικονομικών παραμέτρων και το πλαίσιο δράσης, μια χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, καθιστούν τον συνδυασμό απόδοσης-κινδύνου ελκυστικό για τους επενδυτές. Νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο νόημα η προώθηση της δημιουργίας ενεργειακών, εφοδιαστικών και ψηφιακών κόμβων, οι οποίοι αναμφίβολα θα αποτελέσουν πόλους έλξης για τους επενδυτές. Θεωρώ επίσης σημαντικό να δούμε την ώθηση που δίνεται στην επιχειρηματικότητα, ιδίως την ανάπτυξη του οικοσυστήματος επιχειρηματικών κεφαλαίων και των κέντρων καινοτομίας».

Διαβάστε ακόμη

Το φθινοπωρινό στοίχημα της κυβέρνησης για αύξηση δαπανών και εσόδων

Αλέξανδρος Δανιηλίδης: Εντυπωσιακά κέρδη για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Ακρίβεια: «Πολυεθνικές» αυξήσεις εντοπίζει η κυβέρνηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ