Οι παγκόσμιες μερισματικές πληρωμές προς τους μετόχους άγγιξαν το ποσό ρεκόρ των 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της βρετανικής διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson.

Η έκθεση Global Dividend Index, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, αναφέρει ότι οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, με το δ’ τρίμηνο να παρουσιάζει αύξηση 7,2% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Ο υποκείμενος αριθμός είναι προσαρμοσμένος στον αντίκτυπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των έκτακτων ειδικών μερισμάτων και των τεχνικών παραγόντων που σχετίζονται με τα ημερολόγια μερισμάτων, όπως και με τις αλλαγές στον δείκτη.

Ο τραπεζικός τομέας συνέβαλε σχεδόν στο ήμισυ της συνολικής αύξησης των μερισμάτων παγκοσμίως, παρέχοντας πληρωμές ρεκόρ, καθώς τα υψηλά επιτόκια αύξησαν τα περιθώρια κέρδους των δανειστών, σύμφωνα με την έκθεση.

Πέρυσι, μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase, η Wells Fargo και η Morgan Stanley ανακοίνωσαν σχέδια για αύξηση των τριμηνιαίων μερισμάτων τους μετά την εκκαθάριση του ετήσιου stress test της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το οποίο υπαγορεύει πόσα κεφάλαια μπορούν να επιστρέψουν οι τράπεζες στους μετόχους.

«Επιπλέον, η μετα-πανδημική ανάκαμψη σήμαινε ότι οι πληρωμές αποκαταστάθηκαν πλήρως, κυρίως στην HSBC», προσέθεσαν οι αναλυτές της Janus Henderson, σύμφωνα με το CNBC.

«Οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών είχαν ιδιαίτερα ισχυρή συμβολή στην αύξηση, αν και οι τράπεζες της Κίνας δεν συμμετείχαν στη μερισματική έκρηξη του τραπεζικού τομέα», προσέθεσαν οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος από τα τραπεζικά μερίσματα «αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις περικοπές από τον κλάδο των εξορυκτικών», σύμφωνα με την Janus Henderson.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι μεγάλες περικοπές μερισμάτων από ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως η BHP, η Petrobras, η Rio Tinto, η Intel και η AT&T επηρέασαν τον παγκόσμιο υποκείμενο ρυθμό ανάπτυξης για το έτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης

Περίπου το 86% των εισηγμένων εταιρειών σε όλο τον κόσμο είτε αύξησαν τα μερίσματα είτε τα διατήρησαν στα τρέχοντα επίπεδα το 2023, δήλωσε η Janus Henderson.

Συνολικά 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, του Μεξικό και της Ινδονησίας, σημείωσαν ρεκόρ πληρωμών πέρυσι.

Η Ευρώπη περιγράφηκε ως «βασικός μοχλός ανάπτυξης», με τις πληρωμές να αυξάνονται κατά 10,4% σε ετήσια βάση.

Για το 2024, η Janus Henderson αναμένει ότι το σύνολο των μερισμάτων θα φτάσει τα 1,72 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με υποκείμενη αύξηση της τάξης του 5%.

Διαβάστε ακόμα

Έντονες διακυμάνσεις για το bitcoin – Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για «φούσκα» (γράφημα)

Προϋπολογισμός: Εκτινάχθηκε στα 3,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα – Φοροέσοδα 11,4 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο

Η ΕΚΤ αλλάζει εποχή με το νέο λειτουργικό της πλαίσιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ