Αγορές

JP Morgan: Αυξημένη τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς

  • Νίκος Μελαχροινός


Οι βασικές τάσεις είναι από τις πιο ισχυρές εδώ και πολύ καιρό, με αύξηση δανείων, έσοδα από προμήθειες και κόστος προβλέψεων σε καλύτερα επίπεδα από τις προσδοκίες, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα

Μετά τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση της προτεινόμενης τιμής στόχου για τη μετοχή της τράπεζας σε 1,90 ευρώ, καθώς η τράπεζα έχει ολοκληρώσει το 80% του σχεδίου της.

Η αμερικανική JP Morgan αξιολογεί θετικά τις επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο εξάμηνο και επισημαίνει ότι οι βασικές τάσεις είναι από τις πιο ισχυρές εδώ και πολύ καιρό, με αύξηση δανείων, έσοδα από προμήθειες και κόστος προβλέψεων σε καλύτερα επίπεδα από τις προσδοκίες τους.

Το κόστος των 2,04 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο μετασχηματισμού με προβλέψεις για τρεις τιτλοποιήσεις NPEs και το μέγεθος της είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις των 2,2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω υψηλότερων συναλλαγών και άλλων εσόδων καθώς και καλύτερα έσοδα από προμήθειες.

Η JP Morgan επισημαίνει ότι ο λόγος των NPEs μειώθηκε στο 23% στο πρώτο εξάμηνο από 45% στο τέλος του 2020, με το απόθεμα NPEs να μειώνεται κατά 13,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων Phoenix και Vega (6,2 δισ. ευρώ) και του Sunrise 1 (6,8 δισ. ευρώ), ενώ σε μονοψήφιο επίπεδο τα NPEs θα φθάσουν στις αρχές του 2022.

Παράλληλα, το κόστος των προβλέψεων (CoR) ήταν 1,1% επί των καθαρών δανείων, κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης gia 1,5% για το οικονομικό έτος 2021. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πιο μπροστά από τον στόχο των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος, με ικανοποιητική ζήτηση από πολλούς τομείς της οικονομίας.

Η Πειραιώς στοχεύει να εκταμιεύσει 26 δισ. ευρώ νέα δάνεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια (6,5 δισ. ευρώ ετησίως) και έχει τους πιο φιλόδοξους στόχους μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, η JP Morgan επισημαίνει ότι τα έσοδα από προμήθειες ήταν το υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο που έχει καταγραφεί αλλά και ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 Fully Loaded διαμορφώθηκε χαμηλότερα στο 8,8% εξαιτίας της διαδικασίας μετασχηματισμού που βρίσκεται ο όμιλος και θα επωφεληθεί από τη νέα πώληση και τη δεύτερη συνθετική τιτλοποίησης.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΤΕ: Οι ισχυρές επιδόσεις στην Ελλάδα έφεραν αύξηση 8% στα έσοδα του Ομίλου το β’ τρίμηνο

«Ακτή Σαλάντι»: Πώς μπήκε οριστικό λουκέτο στο διάσημο ξενοδοχείο για γυμνιστές της δεκαετίας του ‘80 (pics)

Βρετανία: Παραμένει εκτός πράσινης λίστας η Ελλάδα – Οι 8 ευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν