Σε θετικό τόνο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποχαιρετώντας έτσι μια συνολικά κερδοφόρα χρονιά, παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις και τα… στραβοπατήματα.

Οι επενδυτές, εξάλλου, ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία θεωρώντας ότι το 2024 θα χαρακτηριστεί από την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της ΕΚΤ) και την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο ύψους 0,20% στις 479 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, τα συνολικά κέρδη του δείκτη για φέτος αγγίζουν το 12,64%, μετά το δύσκολο 2022 όταν κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 12,9%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,30% στις 16.751 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε ελαφρά  άνοδο στο +0,11% και τις 7.543 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 7.733 μονάδες βελτιωμένος κατά 0,14%.

Στην περιφέρεια, αντιστοίχως, FTSE MIB στο Μιλάνο βελτιώθηκε κατά 0,07% στις 30.351 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.102 μονάδες αυξημένος κατά 0,16%.

Συνολικά για τη χρονιά τα κέρδη του DAX πλησίασαν το 20%, παρά τη δύσκολη χρονιά που βίωσε η γερμανική οικονομία, ενώ η άνοδος του CAC 40 κυμάνθηκε στο 16,4%. Μάλιστα, αμφότεροι οι δείκτες κατέγραψαν και νέα υψηλά μέσα στη χρονιά.

Αντιθέτως, πολύ χαμηλότερα, αν και σε θετικό έδαφος, κινήθηκε ο FTSE 100 με συνολική άνοδο ύψους μόλις 3,6%, λόγω της κάμψης της βρετανικής οικονομίας και της ευρύτερης αβεβαιότητας, παρά το γεγονός ότι τα χειρότερα σενάρια περί βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η καθίζηση των οικονομιών, βέβαια, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι τα στοιχεία που ανοίγουν το δρόμο για την αντιστροφή της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών μέσα στο πρώτο μισό του 2024.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε συνολικά από το 8,5% στο 2,4% και για τη Βρετανία από το 10,1% έφτασε στο 3,9%. Αντιστοίχως στις ΗΠΑ ο δείκτης επιβραδύνθηκε από το 6,4% τον περασμένο Ιανουάριο στο 3,1% τον Νοέμβριο.

Υπό το φως των δεδομένων αυτών οι traders ποντάρουν σε έως και έξι περικοπές επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2024.

Κομβικό ρόλο για την πτώση του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες έπαιξε βεβαίως η αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού οδεύουν προς συνολικές απώλειες ύψους 10% για τη φετινή χρονιά, που συνιστά κιόλας την πρώτη ετήσια κάμψη τους από το 2020. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το γεωπολιτικό ρίσκο αυξήθηκε σημαντικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ. Αν και τα χειρότερα σενάρια για επέκταση του πολέμου ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν, επιτρέποντας στις τιμές του πετρελαίου να διολισθήσουν περαιτέρω.

Το μοτίβο αυτό επαναλήφθηκε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση με την τιμή του Brent να πέφτει 0,09% στα 77,08 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να χάνει 0,20% στα 71,63 δολάρια.

Αντιστρόφως την καλύτερη χρονιά του από το 2020 κατέγραψε ο χρυσός και με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η ανοδική πορεία του θα συνεχιστεί και το 2024.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε μια μικρή κάμψη ύψους 0,39% στα 2.075 δολάρια την ουγγιά, όμως η σταθεροποίηση του πολύ πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων αντανακλά την ανθεκτικότητα του. Πραγματικά, συνολικά για τη χρονιά τα κέρδη του ξεπερνούν το 13%.

Η JPMorgan σε έκθεση της υποστήριξε πως ο χρυσός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία έως και στα 2.300 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2024, ενώ η UBS τοποθετεί το «ταβάνι» του στα 2.150 δολάρια.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σταθεροποιητικά σήμερα, με την ισοτιμία με το ευρώ να βρίσκεται στο 1,1059, αντανακλώντας έτσι τη συνολική αδυναμία του για τη φετινή χρονιά.

Πραγματικά, για το αμερικανικό νόμισμα το 2023 έμελλε να αποδειχτεί η χειρότερη χρονιά του από το 2020, με φόντο τη διαφαινόμενη αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Συνολικά για τη χρονιά ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 2,23%. Αντιστρόφως τα κέρδη του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος φτάνουν το 3,3%, συνιστώντας την πλέον κερδοφόρα χρονιά για το κοινό νόμισμα από το 2020.

Διαβάστε ακόμη

Το deal που «γέννησε» τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στις κατεψυγμένες ζύμες (pics)

Marathon Venture Capital: To deal της χρονιάς για την Augmenta και χρηματοδοτήσεις $142 εκατ. (pics)

Ο νόμος για τα αυθαίρετα και τις κατεδαφίσεις(!), η τυχερή χρονιά του Κασσελάκη (ίσως όμως στην Κίνα), τα ασημικά και οι Τσέχοι 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ