Όταν οι αγορές καταρρέουν και οι εντολές για ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια δίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς, είναι απαράβατος κανόνας ότι οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, τα περιουσιακά στοιχεία δηλαδή στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν επειδή σε περιόδους αναταράξεων ενισχύονται, αντί να χάνουν την αξία τους.

Παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο θεωρείται ο χρυσός ο οποίος όμως σήμερα δεν τέτοιο ρόλο με τις απώλειές του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να έχουν αγγίξει το 3,6%.

Αντιθέτως εκείνα που δικαιολόγησαν και με το παραπάνω τον ρόλο τους ήταν τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών τίτλων να κινούνται σε χαμηλά σχεδόν διμήνου.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα από τον Αύγουστο έχουν εμπλακεί σε ένα στενό εύρος συναλλαγών, με τις αποδόσεις στις περισσότερες συνεδριάσεις να βγάζουν άνευρη αντίδραση εξαιτίας του περιορισμένου όγκου συναλλαγών.

Σήμερα ωστόσο υπήρξε μία μαζική μεταστροφή στα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους να υποχωρούν σε χαμηλό από τις αρχές Αυγούστου.

Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund περιορίσθηκε πλέον των 3 μονάδων βάσης κλείνοντας στο -0,534%, με την απόδοση της γαλλικής 10ετίας να υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης, στο -0,265%, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα των αποδόσεων των περισσότερων κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Στα εντός, στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε και σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 68 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έκλεισε στο 1,09% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι ασφαλή καταφύγια θεωρούνται επίσης το δολάριο (το οποίο σήμερα ενισχύεται έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων), το γιεν και το ελβετικό φράγκο.