Ο πανικός που σκορπά στις αγορές ο κορωνοϊός οδηγεί τους επενδυτές σε κύμα φυγής από τα πολύτιμα μέταλλα όπως το παλλάδιο, η πλατίνα και ο χρυσός, που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας.

Ο χρυσός έχανε νωρίτερα πάνω από 4%, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να καλύψουν τα margin calls σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Το παλλάδιο χθες Πέμπτη έχασε 28%, ενώ η πλατίνα υποχώρησε πάνω από 10% και το ασήμι σχεδόν 7%.

«Σπεύδουν στο ρευστό με κινήσεις ήπιου πανικού. Αυτό που βλέπουμε είναι επενδυτές και παίκτες της αγοράς να πωλούν αδιακρίτως περιουσιακά στοιχεία κάθε κατηγορίας», αναφέρει ο David Meger, επικεφαλής στον τομέα trading μετάλλων της High Ridge Futures.

«Ο κόσμος πουλά χρυσό και ασήμι για να ρίξει χρήματα σε μετοχικές θέσεις ή αλλού», συμπληρώνει.

Οι διεθνείς χρηματαγορές εισήλθαν σε bear market και το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από 5% μετά την απαγόρευση πτήσεων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού. Μια κίνηση που απειλεί ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία.

Το «λουτρό αίματος» ήταν μεγαλύτερο στο παλλάδιο που χρησιμοποιείται για τους καταλύτες των αυτοκινήτων, καθώς υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2019 στα 1.653,51 δολ/ουγγιά. Αιτία για τις μεγάλες απώλειες μια εξέλιξη στην τεχνολογία καταλυτών που επιτρέπει λιγότερη χρήση του μετάλλου.

Το μέταλλο έχει χάσει πάνω από 30% από τα ιστορικά υψηλά της 27ης Φεβρουαρίου στα $2.875,50.

Η τιμή σποτ του χρυσού υποχωρούσε νωρίτερα κατά 3,1% στα 1.584,22 δολ/ουγγιά. Τα αμερικανικά futures για τον χρυσό υποχωρούσαν κατά 3,4% στα 1.586,80 δολ/ουγγιά.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός έσβησε τη Δευτέρα τα κέρδη του από τα επίπεδα άνω των 1.700 δολ., για πρώτη φορά από τα τέλη του 2012.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 5,1% στα 15,90 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουλίου, Η πλατίνα έχασε 10,3% στα 771,59 δολάρια, στη χειρότερη μέρα για το μέταλλο από τον Σεπτέμβριο του 1986.