Σε υψηλά επταετίας έκλεισε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 960,32 μονάδες και τον Τραπεζικό κλάδο και ειδικά τη μετοχή της Πειραιώς να πρωταγωνιστούν οδηγώντας σχεδόν το σύνολο των μετοχών της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σε θετικό έδαφος.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,09% και στις 2.346,53 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,66% και στις 1.567,97 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 3,565 και στις 730,12 μονάδες.

Με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να ενισχύεται ήδη κατά 3,52% σε εβδομαδιαία απόδοση και 25,26% από την αρχή του έτους, έχοντας υπεραποδώσει έναντι του Eurostoxx Banks, με τον κλάδο να ευνοείται από την άνοδο των επιτοκίων και με νέες εισροές μέσω πακέτων αυτή την εβδομάδα ενισχύεται το σενάριο των long χαρτοφυλακίων που θέλουν την αγορά προς τις 1000 μονάδες.

Αυτό λοιπόν που μένει να δούμε στον τραπεζικό κλάδο είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία στο παρελθόν δοκιμάστηκε πολλάκις. Άλλωστε, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το σύνολο του κλάδου είναι ανακεφαλαιοποιημένο, ενώ η μείωση των “κόκκινων δανείων” είναι πλέον στην τελική ευθεία προς την ομαλότητα. Οι καταθέσεις έχουν βρεθεί σε επίπεδα 2009, ενώ η πιστωτική επέκταση έχει αρχίσει και βρίσκει ρυθμούς.

Επίσης, η αγορά έχει σταματήσει να ακολουθεί κατά πόδας τους ξένους. Σίγουρα σε ένα περιβάλλον με έντονη μεταβλητότητα οι επενδυτές προχωρούν σε πιο επιλεκτικές κινήσεις χωρίς να αυξάνουν το μετοχικό τους ρίσκο παρόλα αυτά η εικόνα τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και επιμέρους τίτλων έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά και ανθεκτικότητα.

Όλα δείχνουν ότι το χρηματιστήριο έχει αρχίσει να προεξοφλεί ότι πλέον είμαστε στην μετάβαση από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη οικονομία. Και όλα αυτά εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ενώ παράλληλα σήμερα αργά το βράδυ έχουμε τις αποφάσεις του MSCI σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών και με την αγορά να εκτιμά ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι δυνητική προσθήκη που ενδέχεται να αντικαταστήσει τη μετοχή της Jumbo με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στις 28 Φεβρουαρίου.

Η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI θα ακολουθήσει στις 12 Μαϊου και το rebalancing στις 31 Μαϊου. Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί επί του παρόντος μέρος του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece, αλλά η χρηματιστηριακή της αξία βρίσκεται κοντά στο κατώτατο όριο για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πρόσθεσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε παθητική επένδυση και εισροές ύψους $142 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Πειραιώς με 9,93% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με την Eurobank και την Motor Oil να ακολουθούν κλείνοντας με 3,55% και 3,35% αντίστοιχα. Coca Cola, Alpha Bank, Aegean έκλεισαν με κέρδη άνω του 2% με την Jumbo, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% και τα Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάνας, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Quest έκλεισαν με ήπια κέρδη. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Χωρίς… ημερομηνία λήξης τα νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου – Γιατί κόπηκαν τα «χρυσά» bonus

Τουρκία: Τρία διεθνή πρακτορεία ειδήσεων απειλούνται με μπλοκάρισμα

Αργίες 2022: Πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη και πότε είναι η Καθαρά Δευτέρα