Προθεσμία 72 ωρών έχει δώσει η ραδιοτηλεοπτική εποπτική αρχή της Τουρκίας σε τρία διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας, διαφορετικά θα μπλοκάρεται η πρόσβαση στις πλατφόρμες τους, όπως δήλωσε σήμερα μέλος της υπηρεσίας.

Ο Ιλχάν Ταστζί, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής της αντιπολίτευσης, επέκρινε την κίνηση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (RTUK) να ζητήσει άδειες από τους τουρκόφωνους ιστότοπους του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού μέσου Deutsche Welle, της Φωνής της Αμερικής (Voice of America) και του Euronews, λέγοντας ότι αποτελεί ακόμα μία επίθεση στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Το διοικητικό συμβούλιο του RTUK, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει γιατί ζήτησε τις άδειες.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αυξήσει την επιτήρηση των ΜΜΕ, δίνοντας στο RTUK σαρωτική εποπτεία σε όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο, το οποίο έχει επίσης την εξουσία να αφαιρεί.

Περίπου το 90% των κυρίαρχων ΜΜΕ στην Τουρκία ανήκουν τώρα στο κράτος ή πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Ο Ταστζί υποστήριξε πως ο πραγματικός στόχος του RTUK είναι η ελευθερία του Τύπου.

«Μετά τα εθνικά ΜΜΕ, είναι η σειρά των διεθνών ειδησεογραφικών ιστοτόπων να τεθούν υπό επιτήρηση και να φιμωθούν. Με την προσέγγιση του RTUK “υπάρχουν βίντεο στον ιστότοπο, πρέπει να αποκτήσει άδεια”, δεν θα μείνουν ΜΜΕ χωρίς επιτήρηση», είπε.

Δυτικοί σύμμαχοι και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ως πρόσχημα, προκειμένου να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή. Η κυβέρνηση το αρνείται, λέγοντας πως τα μέτρα οφείλονται στις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο Ερντογάν επικρίνει συχνά περιεχόμενο ΜΜΕ που δεν συνάδει με τις συντηρητικές ισλαμικές αξίες που πρεσβεύει το κόμμα του.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Κούρσα τραπεζών για φθηνά δάνεια σε ιδιώτες

Μπαράζ ελέγχων σε επιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εμβάσματα και AirBnB από την ΑΑΔΕ

Ρωσία: Στα 12,8 δισ. δολάρια αυξήθηκαν οι εκροές κεφαλαίων τον Ιανουάριο