(τελευταία ενημέρωση 12:42)
Εντείνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,41% στις 538,10 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,29%, ο γερμανικός DAX -0,36%, o γαλλικός CAC 40 χάνει 0,68%, ενώ στον ευρωπαϊκό Νότο ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,28% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,22%.
Οι περισσότεροι κλάδοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, αν και οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν μικρή άνοδο, με τη Vodafone να ενισχύεται 1% μετά την ανακοίνωση ότι η Pilar López θα ενταχθεί στην εταιρεία από τη Microsoft ως επικεφαλής οικονομική διευθύντρια από τον Οκτώβριο.
Οι ενεργειακές μετοχές ωθούνται επίσης υψηλότερα, με τον δείκτη Stoxx Oil and Gas να ενισχύεται κατά 0,8%, καθώς οι τιμές του αργού συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ICE Brent Crude σημείωναν τελευταία άνοδο 0,83% στα 77,33 δολάρια το βαρέλι.
Ο δείκτης αναφοράς MSCI για τις ασιατικές μετοχές σημείωσε πτώση άνω του 1%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν επίσης, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων. Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές σε αμερικανικές μετοχές και κρατικά ομόλογα δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα λόγω επίσημης ομοσπονδιακής αργίας.
Το κλίμα έγινε πιο επιφυλακτικό μετά την αναφορά του Bloomberg ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν τις επόμενες ημέρες. Οι αγορές ήταν ήδη σε αναστάτωση μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη φέτος από τη Fed και την πρόβλεψη για υψηλότερο πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας πως οι αβεβαιότητες που οφείλονται στους δασμούς περιπλέκουν την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να χαλαρώσει την πολιτική της.
«Είμαστε επιφυλακτικοί αυτή τη στιγμή, εστιάζουμε σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που συσχετίζονται λιγότερο με τα επιτόκια, λιγότερο με το τι κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Gareth Nicholson, επικεφαλής της Nomura στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αλλά δεν υπάρχουν πολλά που είναι εκεί έξω που δεν συσχετίζονται. Επομένως, είναι ένα περιβάλλον που νομίζω ότι το να είμαστε πιο προσεκτικοί έχει νόημα».
Η Πέμπτη είναι μια σημαντική ημέρα για τις κεντρικές τράπεζες, με αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Τουρκία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Βρετανία.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης στο 0% – ενισχύοντας τις ανησυχίες για πιθανή επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια.
Στη Νορβηγία η Norges Bank μείωσε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 0,25% στο 4,25%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια, αλλά οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν πώς ψήφισαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και για οποιαδήποτε καθοδήγηση σχετικά με την πορεία μείωσης των επιτοκίων, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν μείωση τον Αύγουστο.
Διαβάστε ακόμη
Πόσα χρήματα θα βγάζατε αν είχατε αγοράσει μία ουγγιά χρυσού πριν από 1 χρόνο; Οι αναλυτές απαντούν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.