search icon

Αγορές

Οι αγορές καταρρέουν: H μετάλλαξη από την Μποτσουάνα οδήγησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πτώση 4,55% (upd)

Στα 3 δισ. η πρώτη αποτίμηση της «ζημιάς» στο Xρηματιστήριο Αθηνών - Η «ιδιαιτερότητα» της ελληνικής αγοράς που εξηγεί τις μεγαλύτερες απώλειες - Sell Off στη Wall Street: Στο βαθύ κόκκινο οι μετοχές που συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας -Ευρωαγορές: Έκλεισαν στο χρώμα του αίματος από τη μετάλλαξη Μποτσουάνας – Απώλειες άνω του 3,5% - ΠΟΥ: Ανησυχητική η μετάλλαξη της Μποτσουάνας

Μέρες Μαρτίου 2020 έζησαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες κατά 4,55% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 858,93 μονάδες, εξαϋλώνοντας περίπου 3 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του.

Οι επενδυτές, θεσμικοί και μη επιδόθηκαν σε ρευστοποιήσεις σε όλο το εύρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις ανακοινώσεις και τα περιοριστικά μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι χώρες παγκοσμίως λόγω της εμφάνισης του νέας Αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού, καθώς απειλεί να θέσει εκτός αποτελεσματικότητας τα υπάρχοντα εμβόλια και να επαναφέρει το φάσμα των σκληρών μέτρων σε όλες τις οικονομίες διεθνώς.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας των ρευστοποιήσεων που προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές ήταν η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα η οποία ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ, την οποία την βλέπαμε τους τελευταίους μήνες μόνο μέσα από κάποια Α.Μ.Κ. ή μέσω των αλλαγών των δεικτών.

Με την ημέρα να ξεκινά πολύ αρνητικά από τις Ασιατικές αγορές και με τον Ιαπωνικό NIKKEI 225 στο άκουσμα της είδησης να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με πτώση 2,53%, χάνοντας 900 μονάδες, ήταν σίγουρο ότι οι αγορές στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν καθώς με το άνοιγμα της Ευρωπαϊκής αγοράς ο Eurostoxx βυθίστηκε στο -3% και με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν, με τον Γερμανικό DAX να καταγράφει απώλειες 3,5%, τον Γαλλικό CAC40 να υποχωρεί κατά 4% ενώ ο Ιταλικός FTSE MIB και Βρετανικός FTSE100 ακολουθούσαν με απώλειες 3,5% και 3% αντίστοιχα.

Αντίστοιχα οι φόβοι για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού οδηγούν σε απώλειες τους βασικούς δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, η οποία άνοιξε εκ νέου σήμερα καθώς παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακυλά κατά 916,32 μονάδες ή 2,56% στις 34.888,06 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 διολισθαίνει κατά 85,96 μονάδες ή 1,83% στις 4.615,50 μονάδες. Στο μεταξύ, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 227,7 μονάδες ή 1,44% στις 15.617,60 μονάδες.

Ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής κατρακυλά 4% μετά από βουτιά 7% νωρίτερα, καθώς αρκετές χώρες ανακοινώνουν την απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες της περιοχής με την Ευρωπαϊκή να Ένωση ετοιμάζεται για μια παρόμοια κίνηση. Αντίστοιχα οι μετοχές του κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνουν 4,3%, ενώ και ο εξορυκτικός κάδος κατρακυλά 3,5% καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων καταγράφουν μεγάλες απώλειες εν μέσω ανησυχιών για νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της νέας μετάλλαξης.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Moderna ενισχύεται σε ποσοστό περίπου 20% ενώ η μετοχή της Pfizer σημειώνει άνοδο περίπου 7%. Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική αγορά η οποία ούτε στα υψηλά της διαπραγματεύεται όπως η πλειοψηφία των υπόλοιπων αγορών και είναι και πιο ρηχή από τις υπόλοιπες ήταν σίγουρο ότι θα δεχτεί μεγάλες πιέσεις με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο εντολών πώλησης και να ακολουθούν το σύνολο των υπόλοιπων δεικτοβαρών μετοχών.

Αν και η αγορά και οι εισηγμένες είναι καλύτερα προετοιμασμένες, κάτι που έδειξαν και τα αποτελέσματα ενιαμήνου στο σύνολο σχεδόν των εισηγμένων, αυτό που οδήγησε σήμερα τους επενδυτές στην αποστροφή του ρίσκου ήταν ότι λόγω της νέας μετάλλαξης καταρρέει το βασικό αφήγημα των θετικών προοπτικών της ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, το οποίο δεν ήταν άλλο από τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα τύπου του πρώτου κύματος της πανδημίας, τα οποία σταμάτησαν την παγκόσμια οικονομία για ένα τρίμηνο.

Πλέον θεωρείται ότι η εορταστική περίοδος, η οποία είναι τόσο σημαντική για πολλούς κλάδους της οικονομίας, θα επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν υπάρξουν μέτρα περιορισμού της πανδημίας και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Στη σημερινή συνεδρίαση τώρα όλοι οι δείκτες έκλεισαν στο βαθύ κόκκινο με μόνο 9 μετοχές από το σύνολο των μετοχών να κλείνουν θετικά και με τον Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να κλείνει με απώλειες 4,61% και στις 2.058,55 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,55% και στις 1.464,17 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,41% και στις 546,35 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 6,13%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 6,69%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 2,97% με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να κλείνει την εβδομάδα με απώλειες 9,95%.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Alpha Bank και η Πειραιώς με 8,18% και 7,9% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση με την Aegean να ακολουθεί καταγράφοντας πτώση 6,77%.

Βιοχάλκο, Μυτιηναίος, ΕΛΧΑ, Eurobank, ΔΕΗ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Coca Cola έκλεισαν με πτώση άνω του 4%, με την Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν με πτώση άνω του 2% και η Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Σαράντης να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 62,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: 420 δόσεις στις τράπεζες, 240 στο δημόσιο και κούρεμα 80%

Δείτε το μεγαλύτερο ΙΚΕΑ στον πλανήτη – Μόλις άνοιξε για το κοινό (Pics) 

Οι δωρεάν ψηφιακές υπογραφές του «Πιερ», η εξαγορά της HSBC από την Τράπεζα Πειραιώς και το νέο σχήμα του Βαρδινογιάννη

Exit mobile version