Οι επενδυτές θα πρέπει να πάρουν τα κέρδη από την πρόσφατη άνοδο των μετοχών, επειδή μια ύφεση ελλοχεύει αν η Fed δεν κάνει στροφή στην πολιτική της, εκτιμά ο Μάρκο Κολάνοβιτς της J.P. Morgan.

Το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο είναι μια ευκαιρία για τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεση σε μετοχές, σύμφωνα με τον Chief Global Markets Strategist και Co-Head of Global Research της JPM.

«Το κύμα αποπληθωρισμού θα μπορούσε να είναι πολύ πιο γρήγορο και ισχυρότερο αν η οικονομική επιβράδυνση είναι βαθύτερη», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας.

Η έκθεση για τον δείκτη τιμών του Οκτωβρίου έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση, κάτω από τις προσδοκίες για άνοδο 7,9% και πολύ κάτω από το μέγιστο του Ιουνίου, που ήταν 9,1%.

Ο Κολάνοβιτς εκτιμά ότι ενώ ο πιο ήπιος πληθωρισμός είναι εποικοδομητικός για τις τιμές των μετοχών και αυξάνει τις πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης, ο κίνδυνος παραμένει να εισέλθει η οικονομία σε πλήρη ύφεση, αν η Fed δεν απομακρυνθεί γρήγορα από τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

«Η αισιοδοξία μας μετριάζεται από τους ακόμα αυξημένους κινδύνους ύφεσης και τον κίνδυνο τα στοιχεία του ΔΤΚ του Οκτωβρίου να αποδειχθούν ανώμαλα ή/και να αποτύχουν να μειώσουν την προθυμία των κεντρικών τραπεζιτών να ωθήσουν την πολιτική σε πιο περιοριστικό έδαφος», προβλέπει ο αναλυτής της τράπεζας.

Ο ίδιος, με αφορμή την πρόσφατη άνοδο, βρήκε ευκαιρία να μειώσει “μετριοπαθώς” υπερεπενδεδυμένη στάση της τράπεζας στις μετοχές, ενώ παραμένει υπερεπενδεδυμένος στα εμπορεύματα δεδομένων των πιθανών θετικών γεγονότων από τη χαλάρωση των περιορισμών COVID στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, τα θεωρεί ως αντιστάθμισμα για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον πληθωρισμό.

Παρά την μείωση της έκθεσης σε μετοχές, ο Κολάνοβιτς εξακολουθεί να βλέπει άνοδο για τις μετοχές προς τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια μια πιο αμφισβητούμενη προοπτική το 2023.

“Παραμένουμε της άποψης ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα μέχρι το Δεκέμβριο, αλλά βλέπουμε ένα όλο και πιο δύσκολο αναπτυξιακό σκηνικό το 2023, εφόσον οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών παραμείνουν περιοριστικές. Η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ, η μείωση των πραγματικών μισθών, η ενίσχυση του δολαρίου, η εξασθένηση της αγοράς ακινήτων και οι απανωτές περιοριστικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο είναι αποπληθωριστικές”, εκτιμά η τράπεζα.

Ο Κολάνοβιτς αναμένει τελικά ότι το κύμα του αποπληθωρισμού θα μπορούσε να είναι πολύ πιο γρήγορο και ισχυρότερο, αν η οικονομική επιβράδυνση είναι βαθύτερη, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση των κερδών ανά μετοχή λόγω της ασθενέστερης ζήτησης και της τιμολογιακής δύναμης”, κατέληξε ο Κολάνοβιτς.

Διαβάστε ακόμη:

Στενεύει ο κλοιός για τις πλατφόρμες Airbnb – Οι αυστηρότεροι κανόνες και ο κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες

Goldman Sachs: «Βλέπει» νέα εκτίναξη στην τιμή του πετρελαίου – Πότε θα φτάσει τα $115

Wall Street: Ο χρηματιστής που ενέπνευσε το «The Big Short» προειδοποιεί