Η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει ξεφύγει ακόμη από την ενεργειακή κρίση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου πρόκειται να εκτοξευθούν στα 115 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του επόμενου έτους υποστηρίζει ο επικεφαλής παγκόσμιων εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Τζεφ Κάρι.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο CNBC, ο αναλυτή της Goldmans εκτίμησε ότι οι ελλείψεις πετρελαίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, καθώς πλησιάζει η απαγόρευση της ΕΕ στην εμπορία ρωσικού αργού και γενικότερα η Δύση εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές εάν η Ρωσία αντιδράσει.

Σύμφωνα με τον Κάρι, η κατάσταση για την Ευρώπη θα επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της εγκατάλειψης της πολιτικής zero covid από την Κίνα, της επιβράδυνσης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και του τερματισμού της αποδέσμευσης βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

«Αν τα βάλεις όλα μαζί, αρχίζει και παίρνει ανοδική φορά (το πετρέλαιο) στα τέλη του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου», είπε ο Κάρι.

Ο «ταύρος» των εμπορευμάτων προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα ήδη από το Δεκέμβριο και υποστήριξε την προηγούμενη εκτίμηση της Goldman Sachs ότι το Brent θα φτάσει τα 115 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2023.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη αυξάνει τα αποθέματα φυσικού αερίου και εντείνει τις αγορές LNG ενόψει του χειμώνα. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να περιοριστούν οι ελλείψεις εφοδιασμού που προέρχονται από τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου – αλλά τα μακροπρόθεσμα ζητήματα σχετικά με την ενεργειακή κρίση εξακολουθούν να υφίστανται, προειδοποίησε ο Κάρι.

Διαβάστε ακόμη

Τα συμπληρώματα διατροφής που νικούν τη γήρανση, σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό καθηγητή γενετικής του Χάρβαρντ

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: «Αύρα μυστηρίου» για όσα ετοιμάζει ο Ρώσος billionaire στον Σκορπιό (pics)

Εθνική Τράπεζα: Το παρασκήνιο πίσω από τον «αρραβώνα» με την Epsilon Net