Ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan έχει πολλές φορές εκδηλώσει απερίφραστα την αποστροφή του για τις μετοχές. Και αυτή τη φορά επιστρέφει αναφέροντας ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ράλι στις αρχές του 2023.

Αντ’ αυτού, ο διάσημος στρατηγικός αναλυτής του Ιnstitutional Investor θεωρεί σίγουρη μια διόρθωση της τάξης του 10% ή και παραπάνω εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «εντελώς αρνητικός» για την αγορά.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη επιδεινώνονται. Και η αγορά έχει κινηθεί ανοδικά. Άρα σε κάποιο σημείο θα υπάρξει σύγκρουση αυτών των δύο», ανέφερε o επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής των παγκόσμιων αγορών της JP Morgan, μιλώντας στο CNBC.

Ο Κολάνοβιτς μείωσε την έκθεση της εταιρείας του στις μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα σε underweight. Σε πρόσφατο σημείωμά του, προειδοποίησε ότι η αγορά προς το παρόν δεν τιμολογεί μια ύφεση και το βασικό του σενάριο είναι ένα «hard landing».

«Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κινήθηκαν πολύ τους τελευταίους έξι μήνες και πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να είναι λίγο υψηλότερα και να παραμείνουν εκεί», είπε. «Ο καταναλωτής ανέλαβε πολλά χρέη. Τα επιτόκια ανέβηκαν. Ο καταναλωτής ήταν ανθεκτικός, και εκεί στηρίχθηκε η περσινή μας θέση … Αλλά όσο περνά ο καιρός, γίνονται όλο και λιγότερο ανθεκτικοί».

O Κολάνοβιτς που φιγουράρει ως ο Νο1 στρατηγικός αναλυτής μετοχών στο Institutional Investor για δωδέκατη φορά, αναφέρει κάποιες αρνητικές τάσεις στα πρόσφατα βασικά οικονομικά δεδομένα — συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ISM, των λιανικών πωλήσεων και της έρευνας της Fed της Φιλαδέλφεια ως λόγους για να είμαστε έτοιμη για πτώση της αγοράς.

Όπως λέει, όταν τα πράγματα πηγαίνουν προς τα κάτω, η συνέχεια είναι χειρότερη.

Πάντως, ο τεχνολογικός Nasdaq μέχρι στιγμής από τις αρχές του 2023 έχει άνοδο πάνω από 8% και ο  S&P 500 περίπου 5%. Χθες Τρίτη έκλεισε στις 4.016,95 μονάδες.

Παραθέτει και θετικές εξελίξεις που συνέτειναν στον ενθουσιασμό της αγοράς, όπως το άνοιγμα της Κίνας από τα λόκνταουν λόγω Covid και το υποτιμημένο δολάριο. Ο Κολάνοβιτς πιστεύει ότι όλα αυτά βοήθησαν να δημιουργηθεί το αφήγημα ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και ότι η ύφεση «κατά κάποιον μαγικό τρόπο» συνέβη πέρυσι.

«Απλά δεν νομίζω ότι με επιτόκια στο 5% ποσοστά μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οι καπιταλιστές επιχειρηματίες δεν μπορούν να υπάρξουν σε το περιβάλλον. Κάτι πρέπει να κάνει η Fed, σύμφωνα με τον ίδιο, και αυτό μπορεί να είναι μια μείωση στα επιτόκια φέτος.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο σημείο θα σταματήσει η Fed . Οταν ο S&P θα είναι στις 3.600, στις 3.400, στις 3.200μονάδες; Δεν το γνωρίζουμε», σημείωσε.

«Συνήθως υπάρχει κάποια μετάδοση ή κάτι που συμβαίνει απροσδόκητα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ασφαλές … κρησφύγετο για την ώρα για τους επενδυτές θεωρεί τα αμερικανικά ομόλογα και τα μετρητά.

Ο «ροκ σταρ των αγορών» που υπήρξε… προφήτης το 2015 αλλά διαψεύστηκε οικτρά το 2022

Πάντως, σε ό,τι αφορά το πώς βλέπουν οι αγορές τον Μάρκο Κολάνοβιτς, αντιμετωπίζεται από πολλούς ως ένας ροκ σταρ των αγορών. Το Bloomberg του έχει δώσει το παρατσούκλι Γκάνταλφ από τον μάγο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για κάποιες ιδιαίτερα εύστοχες (θα ‘λεγε κανείς προφητικές) προβλέψεις του το 2015, ενώ και το CNBC έχει αναφερθεί σε αυτόν ως «μισός άνθρωπος-μισός θεός».

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Merrill Lynch, στη συνέχεια πήρε μετεγγραφή για την Bear Stearns και το 2012 ξεκίνησε να εργάζεται στην JP Morgan.

Το 2021, o Κολάνοβιτς βρέθηκε στην πρώτη θέση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, κερδίζοντας τον τίτλο του κορυφαίου αναλυτή των αγορών.

Ωστόσο, το 2022 τα πράγματα άλλαξαν και ο Κολάνοβιτς την περσινή χρονιά είχε ένα σερί από αποτυχημένες εκτιμήσεις.

Οι «ηλιόλουστες» στις μετοχές που υποσχέθηκε στους επενδυτές τον Ιούνιο του 2022, διαψεύστηκαν πανηγυρικά από το χειρότερο εξάμηνο των αγορών από το 1970, όπως χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια των sell-off προέτρεπε τους πελάτες της JP Morgan να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές και σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, απέφυγε τις αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις του, παρά την παρατεταμένη αστάθεια στις αγορές μέσα στο 2022. Επανειλημμένα είχαν παροτρύνει για αγορά μετοχών μετά από sell-off, όπου η τιμή είναι πολύ χαμηλή. Μέχρι τους τελευταίους μήνες όμως του 2022 η αγορά δεν τα κατάφερνε να ανακάμψει.

Επίσης, από την αρχή του 2020 εκτιμούσε άνοδο στις μετοχές, όμως ο S&P 500 στα τέλη Μαΐου έπεσε σε bear market, χάνοντας το 20% της αξίας του.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τα επιτόκια, τον Ιούνιο κι, ενώ η Fed διεμήνυε την επιθετική πολιτική της για την αύξησή τους, ο Κολάνοβιτς  προέβλεψε μείωση του ρυθμού αύξησης, κάτι που όπως όλοι διαπιστώσαμε, δεν επιβεβαιώθηκε.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσα χρήματα έχουν οι Ρότσιλντ – Αυτά είναι τα πλουσιότερα μέλη της οικογένειας

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η καθαρή σας αξία; Ετσι θα την υπολογίσετε