Η περασμένη εβδομάδα ήταν χαοτική στις μετοχικές αγορές και τα ομόλογα, με τα σχόλια της Fed σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες (δηλαδή η μη αναγνώριση της σημαντικής χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών από τον Δεκέμβριο) ερμηνεύτηκε από τις αγορές ως ένα πράσινο φως για την αγορά των κρύπτο, μετοχών, μετοχές meme και άλλων κερδοσκοπικών μερών των αγορών μετοχών, εξηγεί ο Κολάνοβιτς της JP Morgan.

H JPM δίνει τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 στις 4.200 μονάδες με μικρό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ για τον δείκτη MSCI της Ευρωζώνης η τιμή-στόχος δίνει αρνητικό περιθώριο μεταβολής. Για τις αναδυόμενες αγορές MSCI EM, το περιθώριο ανόδου είναι οριακά θετικό.

«Ενώ οι αγορές ομολόγων ανέκτησαν την κίνηση μετά την συνεδρίαση της FOMC, μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και το τους δείκτες μεταποίησης ISM, η κερδοσκοπία στις μετοχές συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς, παρά τα φτωχά αποτελέσματα των εταιρικών κερδών. Ένα γεγονός πολλαπλών σημείων ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Fed και συνεχίστηκε την επόμενη μέρα, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν ή κάλυψαν τις θέσεις short σε κερδοσκοπικές, μη κερδοφόρες, χαμηλής ποιότητας μετοχές και πούλησαν κυκλικές και μετοχές αξίας, όπως οι ενεργειακές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του παράγοντα δυναμικής την Πέμπτη (και παρόμοιες κινήσεις σε άλλους παράγοντες, όπως το short interest, η ποιότητα και η αξία)», συνεχίζει ο Κολάνοβιτς.

«Μετά τα στοιχεία της Παρασκευής που αντέστρεψαν την κίνηση στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά όχι τα επηρεαζόμενα τμήματα της χρηματιστηριακής αγοράς, τα τμήματα αυτά φαίνεται να είναι ευάλωτα. Μετά τα ισχυρά στοιχεία για τη μισθοδοσία, αναμένουμε μια πρόσθετη αύξηση της Fed το Μάιο. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. και ανέφερε ρητά άλλες 50 μ.β. το Μάρτιο και βλέπουμε μια αύξηση κατά 25 μ.β. το Μάιο με κίνδυνο περαιτέρω αύξησης τον Ιούνιο. Οι τιμές των μετάλλων υποχώρησαν, καθώς η ανοδική υπομονή δοκιμάζεται εν μέσω μεγαλύτερης από το μέσο όρο συσσώρευσης αποθεμάτων μετάλλων», επισημαίνει η JPM.

Η άποψη των πελατών της JPM

Τα αποτελέσματα της τελευταίας μας έρευνας έδειξαν ότι: 1) στις μετοχές η έκθεση και το αίσθημα των επενδυτών είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ιστορικό μέσο όρο, 2) το 32% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεση στις μετοχές (χαμηλό ρεκόρ), και το 73% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα, 3) μια μικρή πλειοψηφία (53%) πιστεύει ότι οι αγορές μετοχών δεν θα δοκιμάσουν εκ νέου τα χαμηλά του περασμένου έτους, 4) ο μεγαλύτερος αριθμός (37%) πιστεύει ότι η αύξηση του ευρώ από το άνοιγμα της Κίνας δεν θα κρατήσει, 5) το 83% πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας PBOC δεν θα αυστηροποιήσει την πολιτική της φέτος, 6) το 64% πιστεύει ότι ο χαλκός δεν είναι πολύ ακριβός έναντι του πετρελαίου.

Η JPM εκτιμά συνολικά ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ρίχνει «κρύο νερό» στις εκτιμήσεις και τις τοποθετήσεις που ποντάρουν στην «ήπια προσγείωση». «Ενώ το εύρος της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει κινηθεί ανοδικά, η περίοδος των κερδών του τετάρτου τριμήνου στέλνει ένα πιο απογοητευτικό μήνυμα. Οι αγορές ερμήνευσαν τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της περασμένης εβδομάδας ως ήπιες, αλλά η έκθεση για τη μισθοδοσία την Παρασκευή ρίχνει ‘κρύο νερό’ στις μετοχές του χρυσού και τις μετοχές της «ήπιας προσγείωσης».

Διαβάστε ακόμη

Σεισμοί σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 5.000 νεκροί – Mάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια

Δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την MIG – Αύξησε το ποσοστό της στο 36,22%

Γιατί το mega deal του Skyline αλλάζει το εγχώριο real estate (pics)