Μία τριπλή συμμαχία που σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού πόλου στο εγχώριο real estate και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα σημαντικά deals στα ελληνικά ακίνητα που πρόκειται να έρθουν στον ορίζοντα της επόμενης πενταετίας.

Ετσι χαρακτηρίζει η αγορά τη συμφωνία για το πολυσυζητημένο project Skylineπου έλαβε από χθες επίσημο χαρακτήρα αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι τη μεγαλύτερη- εμπορικές συναλλαγές χαρτοφυλακίου ακινήτων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, «με μια νέα διαρθρωτική προσέγγιση, που ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες συναλλαγές στο μέλλον», όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά.

Χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκε κι επισήμως η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της κοινοπραξίας των Dimand Α.Ε. – Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. για την ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας μέσω της πώλησης ενός χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων αξίας ευρώ 438 εκατ. (project Skyline), με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, εντός του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η κοινοπραξία των Dimand Α.Ε. και Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. εξαγοράζει το 65% της Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε. , εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα κατέχει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με την Αlpha Bank να διατηρεί συμμετοχή 35%. Διακριτό ρόλο θα έχει και η Alpha Αστικά Ακίνητα, η εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων του ομίλου της Alpha Bank, η οποία θα είναι ο αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων, υπογράφοντας σύμβαση διαχείρισης, αρχικής διάρκειας 7 ετών, με την εταιρεία Skyline και ενεργώντας ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου.

Στα 573 ακίνητα περιλαμβάνονται διάφορες κατηγορίες ιδιοκτησιών από επαγγελματικά ακίνητα- γραφεία, εμπορικά καταστήματα, χώρους βιομηχανικών και αποθηκευτικών χρήσεων- μέχρι κατοικίες, με μία συνολική μικτή επιφάνεια κοντά στα 500.000 τ.μ..

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά για τον όγκο αλλά και τις κρυμμένες υπεραξίες και ευκαιρίες που διανοίγονται στη συνέχεια μέσω μίας πιο ενεργής διαχείρισης, βελτιώσεων, ενεργειακών αναβαθμίσεων και επανατοποθετήσεων στην αγορά.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις χθές, ο όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα -οι πληροφορίες αναφέρουν για ένα αριθμό στα πέριξ των 50, μισθωμένα έως το 2029- ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που, είτε θα ανακατασκευαστούν αποκτώντας πράσινα χαρακτηριστικά (σ.σ. κι εδώ έχει να παίξει σημαντικό ρόλο η Dimand η οποία ως γνωστόν έχει βάλει στο επίκεντρο της στρατηγικής της εξ’ αρχής τις αναπλάσεις/ ανακατασκευές μετατρέποντας παλιό κτιριακό απόθεμα στον αστικό ιστό σε σύγχρονα κτίρια με υψηλά περιβαλλοντικά κριτήρια) και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν απ’ ευθείας.

Από την πλευρά της, η Premia θα έχει επίσης ενεργό ρόλο τόσο στο κομμάτι της διοίκησης, όσο και στο κομμάτι της αξιοποίησης, δεδομένου και του ρόλου της ως Επενδυτική Ακινήτων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι προς πώληση θα κατευθυνθεί ένας αριθμός περί τα 200 ακίνητα ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων και αρκετές κατοικίες που θα βγουν στην αγορά, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά και τις δραστηριότητες του νέου σχήματος.

Ακριβώς ο όγκος και η αξία των ακινήτων του Skyline δίνουν το στίγμα για τη συνέχεια στον ορίζοντα της επόμενης πενταετίας, όπου με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, η αξία του χαρτοφυλακίου στην ωρίμανσή του, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

Ο νέος ισχυρός πόλος, με την τριπλή συμμαχία που δημιουργείται στο εγχώριο real estate θα μπορεί να στοιχηθεί απέναντι στους υφιστάμενους, μεγάλους θεσμικούς παίκτες της αγοράς, επενδυτικές εταιρείες ακινήτων και μη (π.χ. Prodea Investments, Grivalia κ.τ.λ.), ενώ θα διαθέτει δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει εμβληματικά και ιστορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Ποια ακίνητα περιλαμβάνονται

Ενδεικτικά, στο Skyline υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται πάνω από 200 κατοικίες και διαμερίσματα αξίας περί τα 75 εκατ. ευρώ, κοντά στα 320 επαγγελματικά ακίνητα γραφείων, καταστημάτων και αποθηκευτικών χώρων αξίας 180 εκατ. ευρώ και περί τα 50 κορυφαία ακίνητα αξίας περί τα 280 εκατ. ευρώ.

Στα πλέον εμβληματικά κτίρια περιλαμβάνονται αυτό επί της οδού Σταδίου 34 και Κοραή, στην Αθήνα, ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, όπου έχει γραφτεί μεγάλο μέρος της οικονομικής και επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας και ιδιοχρησιμοποιούμενο σήμερα από την Alpha Bank, ως «προίκα» στο παρελθόν από την Εμπορική Τράπεζα.

Επίσης, ένα ακόμη ιστορικό ακίνητο είναι αυτό στην οδό Σοφοκλέους 11 και Αιόλου 80 στην «καρδιά» της πόλης της Αθήνας, με ιστορία που πάει πίσω πολλές δεκαετίες, αν ληφθεί υπόψη ότι στο μακρινό παρελθόν, τον προηγούμενο αιώνα, αποτελούσε την έδρα της Εμπορικής Τράπεζας, έχοντας αποκτήσει τη σημερινή του εικόνα στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50.

Ενα ακόμη αυτοτελές κτίριο του χαρτοφυλακίου βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων στον αριθμό 6, επίσης ιδιοχρησιμοποιούμενο από τον όμιλο. Η θέση του στο Σύνταγμα το καθιστά ένα από τα μεγάλα «φιλέτα» του Skyline, όπως και αυτό στο Κολωνάκι επί της οδού Μέρλιν 5, ένα ακόμη ιδιοχρησιμοποιούμενο ακίνητο του ομίλου της Αlpha Bank, σχετικά πιο νέο, που στεγάζει υπηρεσίες του ομίλου στο κέντρο.

Στα φιλέτα του Skyline, λόγω ακριβώς της θέσης του και της ανόδου του λιμανιού είναι και το συγκρότημα των γραφείων καταστημάτων επί της Ακτής Κονδύλη 26-28 & Αιτωλικού στον Πειραιά, συνολικής επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ., που χρήζει εκτεταμένων αναβαθμίσεων, ενώ στη συμπρωτεύουσα στα κτίρια που ξεχωρίζουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι το διατηρητέο στην οδό Συγγρού 3 που βρίσκεται στην ανακαινισμένη -βιοκλιματική- πλατεία Χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμη

Spider: Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση – Ξανά στο σφυρί το εργοστασιακό συγκρότημα

Το δράμα και τα ελληνοτουρκικά, το βαρύ πρόστιμο στο σούπερ μάρκετ, ο Μεγάλου αντεπιτίθεται στη MIG και το Athens Heart κλείνει 

Πρώτη κατάσχεση σε Ρώσο ολιγάρχη – Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ και η «μοιραία» κίνηση στην Ελλάδα (pics + tweet)