Στο δρόμο για την ολοκλήρωση του 2020, «με το καλημέρα» του δ΄ τριμήνου στις χρηματαγορές, έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν μνήμες του 2008, από την άποψη ότι στο τρέχον τρίμηνο με μόλις 3 βήματα από την αφετηρία του, η αβεβαιότητα για το εγγύς μέλλον στους επενδυτικούς κύκλους έχει χτυπήσει κόκκινο.

Στο σκηνικό αυτό με φόντο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού το οποίο εξελίσσεται χειρότερα από το πρώτο, ήρθαν στο προσκήνιο οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και το πρωτοφανές και πρωτόγνωρο ανέβασμα των τόνων από τους δύο υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα.

Την Παρασκευή οι προβολείς όλοι έπεσαν πάνω στα νέα για τη διάγνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην οποία βρέθηκαν θετικοί αυτός και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ στον κορωνοϊό.

Οι 3 αυτοί παράγοντες στοιχειοθετούν μία εξίσωση, που επί του παρόντος το αποτέλεσμά της για να το προβλέψει κανείς, πιθανόν θα πρέπει να διαθέτει μαντικές ικανότητες.

Η 2η έξαρση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο εξελίσσεται χειρότερα από την πρώτη.

Τον Μάρτιο με τις Δυτικές κυβερνήσεις αντιμέτωπες με μία υγειονομική κρίση πρωτόγνωρη για τη σύγχρονη ιστορία τους, προχώρησαν σε επίσης άνευ προηγουμένου μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, όπως χαρακτηρίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περί τα μέσα Μαρτίου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τις ασιατικές χώρες και ειδικότερα από την Κίνα, τη χώρα από την οποία προήλθε η πανδημία, έχει την εξήγησή της (μία ανταπόκριση που πυροδότησε ένα μαζικό κύμα συνωμοσιολογίας).

Η Κίνα έχει περάσει λοιμώξεις στο πρόσφατο παρελθόν τον χειμώνα του 2009/10 και 2013/14 (ο πρώτος κορωνοϊός), ενώ μεγάλη ήταν η εμπλοκή της στην αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην Αφρική το 2013.

Αυτό σημαίνει ότι το κινεζικό σύστημα υγείας έχοντας αντιμετωπίσει στο παρελθόν επιδημίες, έχει προσαρμοσθεί έκτοτε για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, κάτι για το οποίο η Δύση δεν προνόησε ποτέ -όπως φάνηκε ξεκάθαρα τώρα-, καθώς εκείνες οι λοιμώξεις δεν επηρέασαν στο ελάχιστο τον δυτικό κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γουχάν στήθηκε σε μόλις 10 ημέρες νοσοκομείο για τους ασθενείς.

Το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας των συστημάτων υγείας στη Δύση ήρθε με τον πιο ζοφερό τρόπο, δεκάδες χιλιάδες νεκροί και η μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της, απόρροια των καθολικών lockdowns.

Ωστόσο δειλά δειλά οι οικονομίες έκαναν το απαραίτητο restart, με τις αγορές να επανακάμπτουν.
Φθάνοντας στον Σεπτέμβριο και στον τελευταίο μήνα του γ΄ τριμήνου, η Wall Street αρχίζει και εκπέμπει σήματα κινδύνου, 2 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.

Παραδοσιακά για το αμερικανικό χρηματιστήριο ο Σεπτέμβριος αποτελεί το χειρότερο μήνα, όμως φέτος η μεταβλητότητα είναι πρωτοφανής.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντίπαλός του για την αμερικανική προεδρία ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, έχουν λάβει θέσεις για την προεκλογική εκστρατεία τους.

Στις πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις υπάρχει μία ανταλλαγή πυρών ήπιας κλίμακας κι ενώ στον Λευκό Οίκο συνεχίζεται το αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, αναφορικά με το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, της οποίας ακόμη τα βήματα προς την ανάκαμψή της είναι αβέβαια.

Η επιστολική ψηφοφορία εξαιτίας του κορωνοϊού έχει αμφισβητηθεί έντονα από τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα πέραν της νίκης του.

Στη Wall Street έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι ισχυροί τριγμοί.
Και ερχόμαστε στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου.
Εκατομμύρια Αμερικανοί και όχι μόνο, παρακολουθούν εμβρόντητοι να εξελίσσεται στους τηλεοπτικούς τους δέκτες, μία αλληλουχία κατηγοριών και προσβολών, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει debate από υποψηφίους για τη θέση του πιο ισχυρού άνδρα στον κόσμο.

Την έκπληξη από το χαοτικό αυτό debate, αντικαθιστά η παγωμάρα και η ανασφάλεια.
Οι αγορές παίρνουν αμέσως το σήμα και προχωρούν σε συντεταγμένη υποχώρηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Την Πέμπτη έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από το χάος της προηγούμενης και την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει ότι διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Νέο παράγγελμα για μαζική υποχώρηση, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δείχνουν πιο ψύχραιμα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι για άλλη μία φορά στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο, τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 1%, με τον τζίρο στα 581 εκατ. ευρώ, όταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά βίας ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ.

Η Ουάσινγκτον φρόντισε να κατευνάσει τα πνεύματα, τα συμπτώματα του ένοικου του Λευκού Οίκου είναι ήπια.

Ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο. Από εκεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος φρόντισε μέσω του Twitter να διαβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, υπάρχει το ενδεχόμενο καθήκοντα προέδρου να αναλάβει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Το ερώτημα είναι από εδώ και στο εξής πως διαμορφώνεται ο πολιτικός στίβος στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι Αμερικανοί οδηγούνται στις κάλπες εν αμφιβόλω της υγείας και ίσως της ίδιας της ύπαρξης του ενός υποψηφίου.
Ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει τη δυνατότητα να παραστεί στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, έστω και διαδικτυακά όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος;.
Και αν υπάρξει το χειρότερο ενδεχόμενο για το οποίο κανένας δεν εύχεται για κανέναν συνάνθρωπό του;

Υπό αυτό το πλαίσιο η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έκαναν την εμφάνισή τους για άλλη μία φορά και περιτύλιξαν τις αγορές, ωστόσο το περιτύλιγμα μόνο λαμπερό δεν είναι.

Το πώς θα αντιδράσουν, είναι μία εξίσωση για δυνατούς λύτες.