Επιφυλακτικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς η επιρροή από τα δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από την βεβαιότητα των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο και θα προχωρήσει κανονικά σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώνεται συνεχώς.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρέμεινε οριακά σε θετικό έδαφος στο +0,15% και τις 506 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν θετικά πρόσημα.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,11% στις 18.097 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 επιβραδύνθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,05% στις 8.045 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 7.961 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,27% φτάνοντας τις 34.039 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.775 μονάδες μειωμένος κατά 0,38%.

Η ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση της αναμένεται να κρατήσει στάση αναμονής, όμως δεδομένης της αδυναμίας των ευρωπαϊκών οικονομιών και της σημαντικής επιβράδυνσης του πληθωρισμού οι αγορές θεωρούν δεδομένο πως θα προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής από τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό έχουν αφήσει να εννοηθεί, σε δηλώσεις τους, και αρκετά στελέχη της Τράπεζας.

Βέβαια, τα πράγματα στην έτερη ακτή του Ατλαντικού δεν πηγαίνουν το ίδιο καλά. Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του αμερικανικού δείκτη τιμών καταναλωτή – που αυξήθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση και στο 0,3% σε μηνιαία βάση – τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα αντίστοιχα δυσμενή στοιχεία των προηγούμενων μηνών δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία και τα επόμενα βήματα της Fed.

H αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων πιθανότατα θα καθυστερήσει την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ίσως και για το Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν τα νέα προγνωστικά των traders και αυτό μπορεί να περιπλέξει ευρύτερα το τοπίο για τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι θεωρητικά η κάθε μία χαράσσει ανεξάρτητα το δικό της δρόμο.
Ένα από τα πληθωριστικά «αγκάθια», εξάλλου, είναι κοινό: η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου.
Μετά την πρόσκαιρη κάμψη τους, οι τιμές του μαύρου χρυσού επανήλθαν σήμερα σε ανοδική πορεία, με τον κλάδο να παραμένει νευρικός απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 0,19% στα 89,59 δολάρια και το αμερικανικό WTI πρόσθεσε 0,14% στα 85,35 δολάρια, ωστόσο αμφότεροι οι δείκτες μετρούν σημαντικά κέρδη από τις αρχές της χρονιάς. Το αμερικανικό αργό έχει ενισχυθεί κατά περίπου 20% και το Brent κατά 17%.
Στον αντίποδα ο χρυσός έχασε έδαφος μετά τα ισχυρά στοιχεία του αμερικανικού πληθωρισμού, υποχωρώντας κατά 0,24% στα 2.356 δολάρια την ουγγιά, αν και ουσιαστικά παραμένει κοντά στα υψηλά του. Άλλωστε, το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει πολλαπλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.
Στις αγορές συναλλάγματος η αλλαγή τοπίου ήταν ιδιαίτερα αισθητή μετά την ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προσθέτοντας σημαντικά κέρδη στο αμερικανικό νόμισμα. Ο δείκτης δολαρίου εκτινάχθηκε κατά 1,03% στο 105,22 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0735 με το ευρώ να υποχωρεί κατά 1,10%.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του SSM για τα μερίσματα – Το «ψαλίδι» στις προσδοκίες και το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου

Intrum: Το πρόστιμο αφορά τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις

Ελληνικές τράπεζες: Ισχυρά τα επιτοκιακά περιθώρια – Στο 3,23% το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ