Νές ρεκόρ ως προς την αξία των παράνομων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα καταγράφηκε το 2022, παρότι ήταν μία χρονιά, κατά την οποία η αγορά crypto σχεδόν κατέρρευσε, σύμφωνα με στοιχεία της Chainanalysis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή χρονιά ήταν τόσο κακή για την αγορά που προκάλεσε ζημιές, τόσο σε επενδυτές κρυπτνομισμάτων, όσο και σε εταιρείες που κατέρρευσαν, εντούτοις η παράνομη δραστηριότητα με τα νομίσματα αυτά συνέχισε με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Σύμφωνα πάντα στοιχεία της Chainanalysis, η αξία των παράνομων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα ανήλθε στα 20,1 δισ. δολάρια πέρυσι, ποσό που σε μεγάλο ποσοστό διαμορφώθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αναφορικά με το 2021, οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά καθώς ανακαλύφθηκαν στην πορεία νέες απάτες κι έτσι για το σύνολο της χρονιάς η αξία των παράνομων συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 18 δισ. δολάρια, αντί των 14 δισ. δολαρίων των αρχικών εκτιμήσεων.

Μπορεί ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά να συρρικνώθηκε το 2022, την ίδια ώρα που οι παράνομες συναλλαγές κατέγραψαν αύξηση για δεύτερη συναπτή χρονιά. Οι συναλλαγές που σχετίζονται με οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις αναλογούσαν στο 44% επί του συνόλου όλων των περυσινών συναλλαγών.

Τα κεφάλαια που κλάπηκαν από κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν κατά 7% το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι όγκοι των κεφαλαίων που αφορούσαν απάτες, οικονομική τρομοκρατία και διακίνηση σαρκός μειώθηκαν.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των παράνομων αυτών συναλλαγών έχει να κάνει με τη ρωσική πλατφόρμα ανταλλαγής, Garantex, στην οποία τον περασμένο Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις. Σύμφωνα με την Chainalysis, το μεγαλύτερο ποσοστό της παράνομης δραστηριότητας αφορά Ρώσους χρήστες σε ρωσικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής. Ως παράνομα χαρακτηρίζονται τα ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε κάποια πλατφόρμα ή οντότητα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ έχουν επιβληθεί επίσης στις Blender και Tornado Cash, εταιρείες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους χάκερς για να ξεπλένουν τα χρήματα που αποκομίζουν από τις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύουν.

«Η καθοδική πορεία της αγοράς μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τα μειωμένα κεφάλαια σε κάποιες κατηγοριές. Έχουμε διαπιστώσει ότι στο παρελθόν οι απάτες με κρύπτο τραβάνε λιγότερα κεφάλαια σε περιόδους bear market», σημειώνεται στην ανάλυση.

Η Chainalysis υπογραμμίζει ότι η εκτίμηση των 20,1 δισ. δολαρίων αφορά μόνο τις παράνομες συναλλαγές που καταγράφονται στην τεχνολογία blockchain και δεν περικλείει εκείνες εκτός της τεχνολογίας αυτής. Μάλιστα όπως τονίζεται, η εκτίμηση αυτή είναι μετριοπαθής και αναμένεται να διαμορφώνεται υψηλότερα με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα «πατάει γκάζι» στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου – Η παρουσία της στην Ελλάδα

Σε 23 μέρες τέλος και το ρωσικό ντίζελ – Από πού θα το προμηθεύεται η Ευρώπη (πίνακες)

Τι συνέβη όταν 1.250 φιάλες Μαυροδάφνης παλαίωσαν για 3 χρόνια σε αμφορείς, δεξαμενές νερού και στο βυθό της θάλασσας στην Κεφαλλονιά – Μία κορυφαία οινική εμπειρία