Λένε ότι «στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται». Στην πράξη, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύεται περίτρανα πως αυτός που χαίρεται στην πραγματικότητα είναι ο… χάκερ και ο απατεώνας. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό που αναμενόταν για το 2022, δηλαδή η «έκρηξη» σε διαδικτυακές επιθέσεις για κλοπή κρυπτονομισμάτων, συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό, τροφοδοτούμενη από την κατάρρευση της τιμής του bitcoin.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε στα 1,76 τρισεκατομμύρια δολάρια, από περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια το Νοέμβριο, λόγω της αναμονής μέτρων από τις αμερικανικές Αρχές. Τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια σε bitcoin ρευστοποιήθηκαν, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Με όλο αυτό το χρήμα να διακινείται, λογικό είναι κάποιοι να βρίσκουν την ευκαιρία, το «παράθυρο» που έψαχναν για να αρπάξουν χρήματα. Ή, καλύτερα, κρυπτονομίσματα.

Πολλοί είναι αυτοί που τοποθετήθηκαν στο bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα, θεωρώντας ότι πρόκειται για «ευκαιρία ζωής». Ενδεχομένως παρασυρμένοι από το ότι συχνά οι ακραίες εναλλαγές στην τιμή των κρυπτονομισμάτων μπορεί να δημιουργούν τρομερές ιστορίες ανθρώπων που έγιναν εκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι σε μια βραδιά. Όμως, ενδεχομένως να αγνοούν ότι συχνά, τα κέρδη ενός στα cryptos, αναλογούν στις απώλειες και τον πόνο ενός άλλου.

Με την άγνοια αυτού του βασικού κανόνα και παρασυρμένοι από τον πανικό που προκαλούν (και) στην αγορά κρυπτονομισμάτων τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί είναι αυτοί που αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους στο bitcoin και αναζητούν νέες ευκαιρίες για να κάνουν γρήγορα κέρδη. Εδώ έρχονται οι απάτες χειραγώγησης της αγοράς που ονομάζονται “pumps and dumps”, σε ελεύθερη μετάφραση «φούσκωσέ το και άφησέ το».

Απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες crypto applications, μαζεύουν εκατομμύρια από χρήστες που προσδοκούν βραχυπρόθεσμα κέρδη και εξαφανίζονται το ίδιο γρήγορα και εντυπωσιακά όπως εμφανίστηκαν. Μαζί με τα χρήματα των επενδυτών, φυσικά. Όπως έγινε με το κρυπτονόμισμα SQUID.

Τρόποι για απάτες υπάρχουν πολλοί. Και ενώ τα pumps and dumps λειτουργούν και στις περιόδους bull run, αυτό που ήταν, είναι και θα είναι… κλασικό, είναι το χακάρισμα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το προ ετών χακάρισμα του DAO με την αρπαγή του 5% του κρυπτονομίσματα ether (Ethereum) που υπάρχουν.

Με την τιμή του ether να είναι περίπου στις 3.000 δολάρια, τα 3,64 εκατομμύρια νομίσματα που κλάπηκαν, αξίζουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτά, πέρασαν εν μία νυκτί στα χέρια ενός αγνώστου- ο οποίος πιθανολογείται πως είναι ένας προγραμματιστής από την Αυστρία.

Η ρωσική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 52% σε επιθέσεις DDoS (οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στέλνουν πολλαπλά αιτήματα στον διαδικτυακό πόρο που δέχεται επίθεση με στόχο να υπερβούν την ικανότητα διαχείρισης πολλαπλών αιτημάτων του ιστότοπου και να τον «ρίξουν», ή να πάρουν τον έλεγχό του), έχει και μια εξήγηση που αφορά τα κρυπτονομίσματα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «ο όγκος της αγοράς DDoS είναι αντιστρόφως ανάλογος με την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ικανότητα οργάνωσης DDoS και εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είναι εναλλάξιμες – οι ιδιοκτήτες botnet τείνουν να ανακατευθύνουν την ισχύ στην εξόρυξη όταν το κρυπτονόμισμα αυξάνεται ως προς την αξία του και στις DDoS όταν πέφτει.

Αυτό ακριβώς παρατηρήσαμε κατά το τέταρτο τρίμηνο, αύξηση του αριθμού των επιθέσεων DDoS με φόντο την απότομη πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων».

Διαβάστε ακόμη:

Έξι επενδυτικοί οίκοι «χαρτογραφούν» τον κίνδυνο της ουκρανικής κρίσης

Πλειστηριασμοί: Κληρώνει σήμερα για «βροχή» επώνυμων σφυριών (pics)

DBRS: Υποβαθμίζει την Credit Suisse στη σκιά του σκανδάλου – Το ταραγμένο ιστορικό της ελβετικής τράπεζας