search icon

Αγορές

Λ. Αθηνών: Ανησυχητική πτώση -εν αναμονή του χρησμού της MSCI- με το βλέμμα στη Wall Street

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ξανά κάτω από τις 900 μονάδες με πιέσεις σε όλο το φάσμα των blue chips και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές – Πιέσεις εκ νέου στο NYSE - Γιατί διορθώνουν τα χρηματιστήρια – Το τεχνολογικό sell-off και οι διεθνείς πιέσεις

Ανησυχητική, αν και ακόμη «ελεγχόμενη», πτώση κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα της επιβάρυνσης του κλίματος διεθνώς μετά τη χθεσινή μεγάλη «βουτιά«» του δείκτη τεχνολογικών εταιρειών Nasdaq. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% και στις 896,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,52% και διαμορφώθηκε στις 596,94 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και -3,74%.

Η υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου δεν αντιστράφηκε ούτε από τις θετικές ειδήσεις που βγήκαν μέσω του report της Fitch η οποία προχωρώντας στην αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών τραπεζών αναφέρει ότι τα πιστωτικά προφίλ των Eurobank (‘B -‘ / θετικές προοπτικές), Εθνικής Τράπεζας (‘B -‘ / θετικές προοπτικές ), Alpha Bank (‘CCC +’ / θετικές προοπτικές) και Τράπεζας Πειραιώς (CCC +) θα βελτιωθούν ταχύτερα.

Εκτός της Fitch σε νέα έκθεση της η ING αναλύοντας τον αντίκτυπο που θα έχει στις χώρες της Ευρωζώνης το ταμείο Ανάπτυξης και τα κεφάλαια που πρόκειται να διατεθούν ξεχωρίζει την Ελλάδα και την Ιταλία,ως οι χώρες που αποτελούν τους πρωταγωνιστές παγκοσμίως όσον αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες ως απάντηση στο Covid-19.

Η Ελλάδα, όπως τονίζει η ING, ξεπερνά ακόμη και τις ΗΠΑ με στήριξη ύψους 32,1% του ΑΕΠ, αν και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μικρότερος, καθώς το μέρος της ελληνικής πρότασης που αφορά τα δάνεια προορίζεται για τη μερική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 2.180,79 μονάδες η Ελλάκτωρ με 2,23% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ο Σαράντης με 1,16%, η Τέρνα Ενεργειακή με 1,01% με τις ΟΛΠ, Aegean και Πειραιώς να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Μυτιληναίος με 2,92%, η Alpha Bank με 2,67%, ο ΟΠΑΠ με 2,16% και η Εθνική με 2,08% με τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Jumbo και Eurobank να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% ενώ ο Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ έκλεισα ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 87,7 εκατομμυρίων ευρώ και ο όγκος στα 47,4 εκατομμυρίων τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Η υποχώρηση του Nasdaq κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο NYSE σκόρπισε ανησυχία καθώς αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις από μια αλλαγή της πολιτικής της Fed και απόσυρση των μέτρων στήριξης. Για τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street η αρχική εικόνα επίσης δεν είναι καλή, επιτείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι αλλαγές στο δείκτη MSCI

Όπως ανάφερε σήμερα το newmoney, απόψε μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται η τριμηνιαία παγκόσμια αναθεώρηση του MSCI με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα όσον αφορά τον δείκτη MSCI Standard Index Greece στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν και τα πονταρίσματα να είναι υπέρ της αύξησης τόσο της στάθμισης του δείκτη στον δείκτη MSCI Emergings Markets, όσο και στον αριθμό των μετοχών που θα απαρτίζουν τον δείκτη.

Η χώρα μας κατέχει μια αρνητική πρωτιά στους εν λόγω δείκτες όταν το 2013 υποβαθμίστηκε από ανεπτυγμένη αγορά σε αναδυόμενη, μια υποβάθμιση που οδήγησε τους θεσμικούς επενδυτές, Έλληνες και ξένους να μειώσουν πάρα πολύ την έκθεσή τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά με τον δείκτη MSCI Greece να απαρτίζεται πια από τρεις μόνο μετοχές, τον ΟΤΕ με στάθμιση 43,52%, τον ΟΠΑΠ με στάθμιση 34,27% και στην Jumbo με στάθμιση 22,21% μιας και στην τελευταία εξαμηνιαία αναθεώρηση τον περασμένο Νοέμβριο διαγράφηκε η μετοχή της Motor Oil από τον δείκτη MSCI Small Cap.

Απόψε το βράδυ φαίνεται ότι αυτό αλλάζει προς το καλύτερο με τη στάθμιση της χώρας μας πιθανόν να αυξάνεται κατά 0,05% στον δείκτη MSCI Emergings Markets με τη Eurobank και -πιθανώς- την Εθνική Τράπεζα να είναι οι εισηγμένες που θα προστεθούν, ενώ υπάρχουν κάποιες λίγες πιθανότητες να αφαιρεθεί η μετοχή της Jumbo.

Με αυτές τις αλλαγές η αγορά προσδοκά σημαντικές εισροές η οποίες για τον τίτλο της Eurobank θα κυμανθούν στα 123,5 εκατομμύρια δολάρια, για την Εθνική Τράπεζα θα κυμανθούν στα 80,6 εκατομμύρια δολάρια ενώ σε περίπτωση που αφαιρεθεί η Jumbo από τον δείκτη οι εκροές θα κυμανθούν στα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή οι μετοχές που πληρούν τα κριτήρια είναι η Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Το στοιχείο με μεγάλη σημασία για την πορεία μετά το rebalancing, από τα στοιχεία της EPFR Global και της Factset, είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds – GEM Funds) είναι ήδη περισσότερο «εκτεθειμένοι» στις εγχώριες μετοχές και την αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους.

Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,13% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,16%, αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.

Οι αλλαγές του MSCI θα ισχύσουν από την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, καθώς η 31η Μαΐου είναι αργία στις αγορές των ΗΠΑ (Memorial Day). Η MSCI θα χρησιμοποιήσει ως ημερομηνία κατάταξης μία από τις τελευταίες 10 εργάσιμες ημέρες του Απριλίου (δηλαδή, 19 έως 30 Απριλίου). Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το όριο που εξετάζει η Morgan Stanley για να εντάξει κάποια μετοχή στους δείκτες της είναι το όριο του 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαιοποίηση, αφαιρουμένων των ποσοστών των βασικών μετόχων και των επαναγορασμένων ιδίων μετοχών.

Διαβάστε ακόμα:

Φρανς Τίμερμανς (Αντιπρόεδρος ΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει hub υδρογόνου

Aποζημιώσεις ενοικίων: Πότε θα πληρωθούν για τον Απρίλιο – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις (vid)

Exit mobile version