Αγορές

Με κεκτημένη ταχύτητα μπήκαν στον Αύγουστο οι ευρωαγορές

  • newsroom


Ράλι για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφοντας κέρδη 2,71%

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο Αύγουστος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα -η δραστηριότητα της οποίας έδωσε μια πειστική απάντηση-, που υπέδειξαν σημάδια ανάκαμψης.

Στην Ευρωζώνη ο μεταποιητικός κλάδος όχι μόνο ανέκαμψε τον Ιούλιο, αλλά επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2019, με τον δείκτη ΡΜΙ να αναρριχάται στις 51,8 μονάδες από 47,4 μονάδες τον Ιούνιο.

Οι 50 μονάδες στον δείκτη της IHS Markit είναι το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας ενός κλάδου.

Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019 και την κορύφωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, επέστρεψε σε επέκταση και η μεταποίηση στη Γερμανία, με τις γερμανικές μετοχές χθες να διαπρέπουν και να παρέχουν τα εχέγγυα για να κλείσει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 με κέρδη 2,05%, ενώ το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κάνοντας άλμα 2,71%.

Η μοναδική σημερινή παραφωνία προήλθε από τον τραπεζικό κλάδο, με τη μείωση των κερδών της HSBC περισσότερο από 50% κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 και τις εκτιμήσεις της για κόκκινα δάνεια ύψους 13 δισ. δολαρίων έως το τέλος του έτους, όπως και τις ζημίες ύψους 1,26 δισ. ευρώ της γαλλικής Societe Generale για το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι μετοχές των 2 τραπεζών έκλεισαν με απώλειες 2,91% και 0,65% αντίστοιχα, περιορίζοντας τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου στο 1,57%.

Ο κλάδος  ο οποίος σήμερα διέπρεψε ήταν αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας κάνοντας άλμα 3,76%, με τις μετοχές των γερμανικών κατασκευαστριών να του προσφέρουν απλόχερα ώθηση και αυτή της Porsche να ξεχωρίζει κλείνοντας με κέρδη 5,30%.