Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές προσπαθώντας να καλύψουν μέρος των απωλειών μετά τη χθεσινή μέρα που ήταν η χειρότερη από την κρίση του 2008.

Η Δευτέρα ήταν η χειρότερη μέρα για την Wall Street, ενώ υπολογίζεται ότι «σβήστηκαν» περιουσιακά στοιχεία 9-10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αφορμή τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία , αλλά και τον «πόλεμο» τιμών του πετρελαίου. Μόνο χθες χάθηκαν περίπου 3 τρισ.  δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κάνει άλμα 3,74% στις 352,19 μονάδες. Οι μετοχές των κλάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν σημαντική άνοδο 6% ενώ όλοι οι κλάδοι και οι μεγαλύτεροι δείκτες βρίσκονται σε θετικό πρόσημο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 με άνοδο 3,87%, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 3,49%, στο Παρίσι ο CAC40 στο +4,20%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 3,19% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με κέρδη 3,45%.

Χθες το βράδυ, ο αμερικανικός Dow Jones έκανε βουτιά 2.013.7 μονάδων στη χειρότερη μέρα από το 2008, ενώ ο  S&P 500 έχασε 7,6%. Οι συναλλαγές ανεστάλησαν για περίπου 15 λεπτά μετά τη βουτιά του  S&P 500 κατά 7% στο άνοιγμα.

Σήμερα ωστόσο, τα αμερικανικά futures σημειώνουν άνοδο μετά την πρόταση Τραμπ για μια «πιθανή περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών», που αναμένει να συζητηθεί με το Κογκρέσο. Ετσι ο Dow Jones αναμένεται να ανοίξει με άνοδο άνω των 1.000 μονάδων. Η περικοπή αυτή θα έρθει να προστεθεί στο πακέτο δαπανών ύψους 8,3 δισ. δολ. που υπέγραψε ο Τραμπ τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα στην Ασία οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά εν αναμονή της ανακοίνωσης μέτρων στήριξης ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι κυβερνήσεις της ομάδας του G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΒ και ΗΠΑ) αναμένεται να ανακοινώσουν μέτρα σήμερα Τρίτη.

Πίσω στην Ευρώπη η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στην Ιταλία καθώς η κυβέρνηση επέκτεινε την καραντίνα σε όλη τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Κόντε ανέφερε ότι ο ιταλικός πληθυσμός που ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια δεν θα πρέπει να ταξιδεύει παρά μόνο για εργασιακούς λόγους ή περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.