search icon

Αγορές

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές ενόψει ΕΚΤ

Ζημιές στο τρίμηνο για Deutsce Bank και Daimler

Μικτή εικόνα παρουσίασαν την Τετάρτη οι δείκτες των κυριότερωνευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της συνεδρίασης της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 391,73 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης   FTSE 100  έκκλεισε με πτώση 0,73% στις 7.501,46 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε στο κλείσιμο άνοδο  0,26%, στις 12.522,89 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε 0,22% , κλείνοντας στις 5.605,87 μονάδες. Στην περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 27.080,32 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 0,52% στις 9.329,70 μονάδες.

Oι αγορές επικεντρώνονται στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, εν μέσω προσδοκιών ότι ΕΚΤ και Fed μπορεί να μειώσουν τα επιτόκια σύντομα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων  κατά 10 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ η Fed αναμένεται να τα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη του μήνα.

Η προοπτική για υιοθέτηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής που θα στηρίζει την οικονομία φαίνεται ότι μείωσε και τον αντίκτυπο της υποβάθμισης των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, η οποία, σύμφωνα με το Ταμείο αναμένεται να επεκταθεί κατά 3,2% το 2019, δηλ. 0,1% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη. Κύρια πηγή ανηυσχίας για το ΔΝΤ είναι ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, το Brexit και τα καθηλωμένα επίπεδα του πληθωρισμού.

Στο επίκεντρο είναι σήμερα και μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενόμενου καθαρές ζημιές, στα 3,15 δισ. ευρώ για το β’ τρίμηνο λόγω χρεώσεων του στρατηγικού μετασχηματισμού της τάξης των 3,4 δισ.ευρώ.

Η γαλλική Peugeot σημείωσε μεγάλη αύξηση στα κέρδη α’ εξαμήνου, ενώ η γερμανική Daimler που ανακοίνωσε ζημιές 1,5 δισ. ευρώ για το β΄ τρίμηνο, έκανε γνωστό ότι θα εντατικοποιήσει την περιστολή κοστών. Οι ζημιές οφειλονται σε θέματα που σχετίζονται με το σκάνδαλο της εκπομπής ρύπων αλλά και με την αντικατάσταση των ελαττωματικών αερόσακων.

Exit mobile version