Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε στη Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση του πρώτου τριμήνου, συμπληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την εντυπωσιακή γενική εικόνα της αγοράς με την είσοδο του 2024. Ο Μάρτιος δε, από μόνος του ήταν ο μήνας των πολλαπλών ρεκόρ για τους δείκτες και κυρίως τον S&P 500.

Θυμίζουμε πως οι δυτικές αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές αύριο, που είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, όπως και την ερχόμενη Δευτέρα του Πάσχα.

Στο ταμπλό οι διακυμάνσεις και ο τζίρος παρέμειναν χαμηλά με τους περισσότερους επενδυτές να βρίσκονται ήδη σε κλίμα… διακοπών, όμως οι δείκτες κατάφεραν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος.

Ο Dow Jones σημείωσε μικρή άνοδο 0,12% στις 39.807 μονάδες παραμένοντας έτσι σε τροχιά για τον επόμενο μεγάλο στόχο των 40.000 μονάδων.

Ο S&P 500 «έκλεισε» το τρίμηνο των ρεκόρ με ένα ακόμη υψηλό, στις 5.254 μονάδες με άνοδο 0,11%. Ωστόσο, ο Nasdaq που δεχόταν εξαρχής και τις μεγαλύτερες καθοδικές πιέσεις δεν κατάφερε να μείνει σε θετικό έδαφος πέφτοντας κατά 0,12% στις 16.379 μονάδες.

Με τις επιδόσεις αυτές η αγορά ολοκλήρωσε το καλύτερο τρίμηνο εδώ και χρόνια με την συνολική αξία των αμερικανικών μετοχών να έχει αυξηθεί κατά 4 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Για τον S&P που απέσπασε τα σκήπτρα με άλμα 10,3%, ήταν το καλύτερο τρίμηνο από το 2019 με συνολικά 22(!) ρεκόρ.

Για τον Dow τα κέρδη ήταν χαμηλότερα, γύρω στο 5,7%, αλλά και πάλι σηματοδοτούν το καλύτερο τρίμηνο του δείκτη από το 2021.

Όσον αφορά τον Nasdaq, το συνεχιζόμενο ράλι των Big Tech του απέφερε κέρδη ύψους 9,3%.

Ο Μάρτιος από μόνος του συνέβαλε σημαντικά στην πορεία αυτή, προσθέτοντας περίπου 2,2% στον Dow, 2% στον Nasdaq και 3,2% στον S&P 500 που ξεπέρασε και το ιστορικό όριο των 5.200 μονάδων.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία δε, της ημέρας ήρθαν να «κουμπώσουν» στην ευοίωνη αυτή εικόνα, τις υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας παρά το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που αφήνει προφανώς περιθώρια για ακόμη… καλύτερες ημέρες όταν, επιτέλους, η Fed ξεκινήσει τον καθοδικό κύκλο των επιτοκίων, πιθανότατα από τον Ιούνιο.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου έδειξαν ακόμη καλύτερη πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, στο 3,4% σε ετήσια βάση έναντι της αρχικής εκτίμησης για 3,2%, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του ΑΕΠ στο 2,5% για το σύνολο της περσινής χρονιάς.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο κινούνται χαμηλότερα, γύρω στο 2,1%, η αγορά υπολογίζει ότι η παρέμβαση της νομισματικής χαλάρωσης της Fed θα έρθει να λειτουργήσει σαν νέα τονωτική ένεση από το δεύτερο εξάμηνο.

Τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν αύριο – παρά το γεγονός ότι η αγορά θα είναι κλειστή – για το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που θεωρείται ο… αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed θα βοηθήσει τους επενδυτές να τσεκάρουν τα προγνωστικά που έχουν κάνει για την πρώτη μείωση των επιτοκίων. Αν και για τον Κρις Λάρκιν της Morgan Stanley, ακόμη κι αν τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, η αντίδραση της αγοράς θα είναι ψύχραιμη.

«Σωστό ή λάθος, οι προβλέψεις για μια περικοπή των επιτοκίων των Ιούνιο δεν πρόκειται να αλλάξουν εκτός κι αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται με την αγορά εργασίας να δείχνει να συμβάλει στην αύξηση αυτή».

Σε επίπεδο μετοχών, στις πρωταγωνίστριες του Dow για το τρίμηνο ξεχωρίζουν η Disney (με ράλι άνω του 35%), η Caterpillar, η American Express, η Merck και η Travelers, όλες τους με κέρδη άνω του 20%.

Αντιστοίχως, «βασίλισσα» του Nasdaq για το τρίμηνο στέφθηκε η Nvidia, με άλμα άνω του 83%, με τη Micron Technology και τη Meta να ακολουθούν από απόσταση με κέρδη της τάξεως του 38%.

Πολύ καλές επιδόσεις κατέγραψαν και οι ενεργειακές μετοχές, ακολουθώντας τα κέρδη των πετρελαϊκών τιμών, συμβάλλοντας σημαντικά στα νέα υψηλά του S&P 500. Μόνο για το Μάρτιο η άνοδος για τον κλάδο φτάνει το 10%.

Στον αντίποδα βαρίδι στα συνεχιζόμενα κέρδη των Big Tech και των Υπέροχων Επτά αποδείχτηκε η Tesla, αλλά και η Apple. H μετοχή της Tesla έχει χάσει περίπου 29%, πληρώνοντας τα προβλήματα του κλάδου της ηλεκτροκίνησης αλλά και τις λάθος επιλογές του Έλον Μασκ.

Αντιστοίχως, η Apple με συνολικές απώλειες της τάξεως του 11% για το τρίμηνο έχει να αντιμετωπίσει μια πλειάδα προβλημάτων, από την πίεση της κινεζικής αγοράς και των ανταγωνιστών της έως τους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ και το κυνήγι των Βρυξελλών.

Διαβάστε ακόμη

Crédit Agricole: Οι τρεις δυνάμεις της Ελλάδας που οδηγούν σε ανάπτυξη πάνω από την Ευρωζώνη

Bloomberg: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανάψει πράσινο φως στις ελληνικές τράπεζες για το πρώτο μέρισμα από το 2008

Απολογία Κουτσολιούτσου: Για τα οικονομικά στην Ασία δεν είχα ιδέα – Τα είχαν αναλάβει άλλοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ