Ανοδικά άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα ισχυρά κέρδη σε Ασία και ΗΠΑ, στον απόηχο της δέσμευσης του ΔΝΤ να διαθέσει 50 δισ. δολ. στη μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ωστόσο, λίγο μετά γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο σημειώνοντας μικρές απώλειες.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα για χώρες χαμηλού εισοδήματος και αναδυόμενες οικονομίες.

Το ΔΝΤ ανέλαβε δράση μετά από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική Federal Reserve, η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακές κινήσεις με άνοδο 0,05%  στις 386,48 μονάδες, με τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου να ενισχύονται κατά 0,9%. Στον αντίποδα οι μετοχές του τομέα πρώτων υλών υποχωρούν κατά 1,4%.

Οι μεγαλύτεροι δείκτες άνοιξαν με άνοδο ωστόσο λίγο μετά γύρισαν σε αρνητικό έδαφος. Ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,51%, o γερμανικός DAX με πτώση 0,15%, ο γαλλικός CAC-40  με οριακές απώλειες 0,02%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,30% , ενώ ο ισπανικός IBEX 35 με απώλειες 0,41%.

H προσοχή της Ευρώπης πέφτει κυρίως στην Ιταλία που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα εκτός Ασίας. Τα τελευταία στοιχεία έκαναν λόγο για 2.706 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 109 θανάτους. Η πλειονότητα των κρουσμάτων (1.479) βρίσκονται στη Λομβαρδία, όπου βρίσκεται και το Μιλάνο. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να κλείσει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Σε άλλα νέα, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε πάνω από 1% σήμερα εν αναμονή της συνάντησης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να πιέσει τα 14 μέλη του οργανισμού, αλλά και τους συμμάχους του να επεκτείνουν ή να βαθύνουν τις μειώσεις στην παραγωγή εν μέσω στασιμότητας στην πορεία της ζήτησης.