Η χρονιά του 2019 έχει ουσιαστικά τελειώσει για την Ελλάδα τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα ομόλογα. Τα καλύτερα είναι πίσω, αν και η συσσώρευση των μετοχών υποδεικνύει ότι οι αγοραστές δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Η ελπίδα ωστόσο για ένα γερό φίνις σε ομόλογα και μετοχές δείχνει να σβήνει, ενώ μένουν λιγότερες από οκτώ εβδομάδες για την εκπνοή του 2019. Τί συμβαίνει; η ανάκαμψη των αγορών για τα ελληνικά assets έμεινε από καύσιμο; Ή απλώς κάνει μια στάση; 

Μετοχές

Μια αγορά η οποία μέχρι πρότινος είχε αποδώσει 41% (υψηλότερα και από την Σαγκάη και την Μόσχα) κανείς δεν την κυνηγά από πίσω. Εξάλλου, οι περισσότεροι διαχειριστές εξωτερικού αν έχουν κέρδη τέτοια εποχή συνήθως τα κλειδώνουν, και κοιτούν που θα περάσουν τις διακοπές τους και όχι που θα ανοίξουν νέες θέσεις.

Δικαιώθηκαν λοιπόν όλοι όσοι τόνιζαν εδώ και καιρό ότι, οι ξένοι επενδυτές δεν θα αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα ενόσω είναι ανοικτό το θέμα ΗΠΑ- Κίνας.

Ο δεύτερος λόγος μη ανάληψης ρίσκου είναι ότι, πολλοί διαχειριστές φοβούνται μια ενδεχόμενη πτώση στις αγορές –όπως συνέβη πέρυσι όταν οι αγορές κατέγραψαν πτώση 20%. Mια τοποθέτηση στην Ελλάδα εν μέσω αβεβαιοτήτων έχει κινδύνους όπως έδειξαν οι ρευστοποιήσεις του Αυγούστου, αλλά λόγω μεγέθους δεν έχει επαρκείς «εξόδους κινδύνου».

Οι ξένοι επενδυτές λοιπόν περιμένουν να δουν την εικόνα τους πρώτους μήνες του 2020 και εκεί θα αποφασίσουν για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Με βάση και τα στοιχεία τόσο η αγορά, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι φθηνές (με εξαίρεση ίσως την Τράπεζα Πειραιώς) καθώς η Εurobank η μετοχή της διαπραγματεύεται 0,50 φορές την λογιστική της αξία, όταν οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν μέσο όρο 0,60 – 0,70 φορές. Ο Δείκτης P/e του Γενικού Δείκτη κινείται στο 20 και με βάση τα κέρδη του εξαμήνου είχε ανέλθει στο 24.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι, δεν υπάρχουν φθηνές εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς τουλάχιστον μια δεκάδα εταιρειών προσφέρει μερισματικές αποδόσεις και 3-4 από αυτές διαθέτουν μερισματική απόδοση 6-7% -απόδοση η οποία δεν υπάρχει ούτε στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές για την Ελλάδα, ωστόσο η μείωση των φόρων και των μερισμάτων θα καταστήσει ακόμα πιο φθηνή την αγορά.

Καλό κλείσιμο αναζητούν στην Ελλάδα

Οι επενδυτές στην Ελλάδα αναζητούν ένα καλό κλείσιμο για την χρονιά κι αυτό μπορεί να προκύψει με αφορμές είτε το deal Εurobank με την εταιρεία που θα αναλάβει την FPS, είτε και από τον διαγωνισμό για το καζίνο του Ελληνικού, όπου διαγκωνίζονται οι δυο μονομάχοι. Το deal της Eurobank θα έχει σημασία για την αγορά διότι θα τιμολογηθούν για μια ακόμα φορά τα κόκκινα δάνεια. Όσο υψηλότερο είναι το τίμημα με βάση τους συνδυαστικούς όρους της συμφωνίας τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της Αθήνας για τους συμμμετέχοντες.
Αφορμή για μια ανοδική κίνηση θα είναι και η κατάθεση του νομοσχεδίου Ηρακλής το οποίο θα ορίσει και την αγορά των κόκκινων δανείων για τα επόμενα χρόνια.

Ομόλογα – Ενδιαφέρον για τα τραπεζικά ομόλογα tier II

Σ’ ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα όταν η απόδοση έχει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση ως προς το κλείσιμό της, αυτό δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις τους από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν αρχίσει να αυξάνονται, στο 1,37 άγγιξαν σήμερα. Για πολλούς η ελληνική αγορά ομόλογων θα έχει ενδιαφέρον σε νέες εκδόσεις, είτε σε μια μακρόχρονη έκδοση.

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα TierII, όπως της Εθνικής που έχει απόδοση 5,5% ή της Τράπεζας Πειραιώς που έχει απόδοση 7,7. Εδώ υπάρχει περιθώριο κερδών το οποίο μάλιστα μπορεί να ενταθεί και για ειδικούς λόγους ανά τράπεζα.