Υστερα από ένα «ράλι» τιμών που έσβησε τις ζημιές που είχαν γράψει οι μετοχές με το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο, τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, ειδικά σε ότι αφορά στις μετοχές τεχνολογίας. 

Το τρελό ράλι του Αυγούστου, το μεγαλύτερο από το 1986, έφερε τις μετοχές τεχνολογίας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αλλά τις δύο τελευταίες ημέρες της περασμένη εβδομάδας, οι τιμές τους υποχώρησαν σε μια διόρθωση η οποία έφτασε το 10% κάποια στιγμή μέσα στην Παρασκευή, εάν και στο τέλος η πτώση ανεκόπη και εμφανίστηκαν αγοραστές για μετοχές όπως της Tesla, της Apple και των άλλων.

Η συγκυρία προβληματίζει τους επενδυτές για πολλούς λόγους και πρώτα από όλα γιατί πλέον οι μετοχές τεχνολογίες έχουν φτάσει να έχουν πρωτοφανώς μεγάλο μέγεθος στο σύνολο της αγοράς. Μόνοι τους οι πέντε αμερικανικοί ψηφιακοί γίγαντες (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, και η -μητρική της Google- Alphabet) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% της αξίας του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Επιπλέον, είναι αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με το κραχ που διαδέχθηκε το μεγάλο ράλι των μετοχών τεχνολογίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Βέβαια, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το 2000 οι μετοχές ανέβαιναν λόγω προσδοκιών αλλά, σήμερα οι εταιρείες τεχνολογίας, κατά κύριο λόγο αμερικανικές, επωφελούνται από πραγματική αύξηση του τζίρου και των κερδών τους λόγω της πανδημίας η οποία έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι, από όπου δούλευε, διασκέδαζε και κατανάλωνε.

Ενισχύεται δε και η εκτίμηση ότι έρχεται μια μόνιμη αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, με περισσότερη εργασία και κατανάλωση από απόσταση, η οποία θα ωφελήσει, ποιον άλλον, την Amazon, την Apple, την Facebook, την Google και τους άλλους αμερικανικούς ψηφιακούς γίγαντες. 

Το ράλι διακόπηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν, δίνοντας κάποια επιχειρήματα στους «γκρινιάρηδες» που υποστήριζαν το τελευταίο διάστημα ότι το ράλι των μετοχών ξεπέρασε κατά πολύ τα επίπεδα που δικαιολογούν τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, ενώ οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο άφθονο χρήμα που «τυπώνουν» οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και στο ότι πολλοί μικροεπενδυτές μπήκαν στο παιχνίδι του χρηματιστηρίου, μέσα από ψηφιακές εφαρμογές που επιτρέπουν την επένδυση στο χρηματιστήριο ακόμα και με 5 ή 10 δολάρια.

Ακόμα και το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό fund, η νορβηγική εταιρεία που διαχειρίζεται τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο, την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία.

Μόλις χθες, οι Financial Times αποκάλυψαν ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ανόδου των μετοχών τεχνολογίας οφείλεται σε τεράστιες επενδύσεις που έκανε η ιαπωνική Softbank σε call options τεχνολογικών μετοχών, ήτοι χρηματιστηριακά παράγωγα που δίνουν τον δικαίωμα στον κατοχό τους να αποκτήσει μετοχές σε μια συγκεκριμένη τιμή. 

Οι τοποθετήσεις της Softbank προκάλεσαν αυξημένη ζήτηση για τις μετοχές καθώς οι επενδυτικές τράπεζες που πουλάνε τα παράγωγα αγοράζουν με τη σειρά τους μετοχές.

Καθώς οι επενδύσεις ήταν τεράστιες, οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν έντονα προς τα πάνω. Μόνο μέσα στον Αύγουστο οι μετοχές της Tesla ανέβηκαν 74%, της Apple 21%, ενώ της Alphabet (μητρική της Google) κατά 10% και της Amazon κατά 9%.

Η Softbank επένδυε μαζικά σε μη εισηγμένες μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, αλλά καθώς η αγορά αυτή επλήγη με τον κορωνοϊό άρχισε να επενδύει μαζικά σε εισηγμένες μετοχές τεχνολογίας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times αναφέρουν ότι η επενδύσεις της Softbank αυτή αφενός ενίσχυσε το ράλι των μετοχών, αλλά από την άλλη πλευρά ανέβασε πολύ το δείκτη μεταβλητότητας (VIX) των μετοχών τεχνολογίας, σε μια περίοδο που έχει ανέβει πολύ και ο αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο της αγοράς.

Η κατάσταση αυτή σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι πιθανότητες για νέα επεισόδια απότομης διόρθωσης των τιμών των μετοχών είναι αρκετά αυξημένες αυτήν την περίοδο.