search icon

Αγορές

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο – Μεγάλες πιέσεις σε τράπεζες και blue chips (upd)

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 3% υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές και της βουτιάς στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - JP Morgan: Παραμένει «φθηνό» το ελληνικό Χρηματιστήριο  - Wall Street: Βαριές απώλειες με έντονες ανησυχίες για ύφεση

Σε έντονα αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την ήπια αρχική ανοδική κίνηση, υποχωρώντας σημαντικά κάτω από τις 800 μονάδες, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές αλλά και των περισσότερων blue chips, εν μέσω πτωτικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένει εξαιρετικά αρνητικό, με τον DAX να χάνει 2,42% και τον CAC-40 να υποχωρεί σε ποσοστό 2,49%.

Οι πιέσεις από το άνοιγμα στην αγορά της Νέας Υόρκης (στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την χθεσινή αργία της 4ης Ιουλίου) και το νέο χαμηλό 16 μηνών για τον δείκτη ΡΜΙ της S&P Global αλλά και οι φόβοι για αδυναμία αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της επερχόμενης ύφεσης ενεργοποίησαν κύμα πωλήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:45, διαμορφώνεται στις 779,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,20%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 58 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,38%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-6,67%), της Eurobank (-5,86%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-6,63%) και της Alpha Bank (-4,17%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+0,16%) και του Εμπορίου (+0,11%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,05%) και της Τεχνολογίας (-2,75%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Μυτιληναίος και η Eurobank.

Ανοδικά κινούνται 30 μετοχές, 86 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Πλαστικά Κρήτης +7,48% και SATO +4,76% και μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -20,00% και Προοδευτική -20,00%. Στις επιμέρους μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι ΕΚΓΕΚΑ +3,65% και ΑΝΕΚ +3,33%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Ακρίτας και Προοδευτική που βρίσκονται στο limit down.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της Intrakat και της Intracom, με την πτώτη να υποχωρεί σε ποσοστό 10%, μετά την ανακοίνωση ότι επήλθε συμφωνία για την πώληση του 61% των μετοχών της στο επενδυτικό σχήμα των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου έναντι 2,95 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικού τιμήματος περίπου 70,2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία του ευρώ έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 20 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στο 1,0306 δολάριο για ένα ευρώ, εξαιτίας των εντάσεων σχετικά με την ενέργεια στην Ευρώπη και της ισχύος του πράσινου χαρτονομίσματος που επωφελείται από μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική της αμερικανικής Fed.

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι επιδοτήσεις Ιουλίου

Ίβο Ναϊντένοφ: Η μεγάλη πρόκληση μετά την ενσωμάτωση της Chipita στην Mondelez International

Στους Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου το 31,7% της Intrakat έναντι 70,2 εκατ. ευρώ

Exit mobile version