(Τελευταία ενημέρωση – 22:04)

Να περιορίσουν τις ισχυρές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιχειρούν οι δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq, μάλιστα, να καταγράφει σημαντική άνοδο, τη στιγμή που οι επενδυτές ζυγίζουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να αναδείξουν μία πιθανή οικονομική ύφεση.

Η αγορά των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακάμψει μετά από ένα δύσκολο α’ εξάμηνο του έτους, ενώ η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, και ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λίου Χε, επικοινώνησαν μέσω βιντεοκλήσης τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα μακροοικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί περίπου 290 μονάδες ή 0,9%, έχοντας περιορίσει ενδοσυνεδριακές απώλειες 700 μονάδων. Ο S&P 500 υποχωρεί 0,43%. Ο Nasdaq γύρισε σε θετικό πρόσημο και παρουσιάζεται ενισχυμένος κατά 1,15%.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που η Fed έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με επιθετικές κινήσεις. Η απόδοση του 10ετούς διαπραγματεύεται κοντά σε εκείνη του 2ετούς στο 2,813%, υποχωρώντας κατά 8 μονάδες βάσης, με τους επενδυτές της Wall Street να παρακολουθούν στενά τον δείκτη ύφεσης.

«Αυτήν τη στιγμή, η αγορά των ΗΠΑ αποτιμά την οικονομική επιβράδυνση, αλλά και το γεγονός ότι η Fed αναγκάζεται να αυξήσει τα επιτόκια εν μέσω οικονομικής επιβράδυνση», δήλωσε στο «Squawk Box» ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.

Απότομη πτώση καταγράφουν και οι μετοχές που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές των JPMorgan και Wells Fargo χάνουν 2,5% και 2,7%, αντίστοιχα, η American Airlines χάνει τουλάχιστον 4%, ενώ οι μετοχές των Deere και Caterpillar έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους για το 2022.

Σχεδόν 5% υποχωρεί η μετοχή της Ford, αφού οι πωλήσεις της κατά το β’ τρίμηνο αυξήθηκαν πιο αργά από το αναμενόμενο. Απώλειες άνω του 2% καταγράφει η Amazon, ενώ η Tesla διολισθαίνει κατά 3,7%.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οι αγορές ολοκλήρωσαν ένα από τα χειρότερα εξάμηνα των τελευταίων δεκαετιών, με τους δείκτες να καταγράφουν την τέταρτη εβδομάδα απωλειών (σε διάστημα πέντε εβδομάδων), παρά τα μέτρια κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street την Παρασκευή.

Στα εμπορεύματα, το αργό χάνει κατά 5,33 στα 102,6 δολάρια το βαρέλι, το πετρέλαιο brent πέφτει κατά 5,96% στα 106,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βρίσκεται 0,5% χαμηλότερα, στα 1.790 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί ράλι 1,5% έναντι του ευρώ, καταγράφοντας υψηλό 20 ετών, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0258 δολ./ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Πώς στέκεται η Ελλάδα στη νέα παγκόσμια επενδυτική καταιγίδα

JP Morgan: Παραμένει «φθηνό» το ελληνικό Χρηματιστήριο

Le Figaro: Ο Ερντογάν αλλάζει όνομα στην Τουρκία και κατηγορείται για… κακοφωνία