Αγορές

Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές – Στο επίκεντρο εμβόλιο, ΗΠΑ και Brexit

  • newsroom


Στα μόνιτορ των επενδυτών η πιθανότητα για ένα νέο αμερικανικό πακέτο στήριξης και μια εμπορική συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ

Ηπια ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου, τις προοπτικές για ένα πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και μια εμπορική συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,11% στις 392,15 μονάδες με τις μετοχές του κλάδου τροφίμων και ποτών να ενισχύονται κατά 1,3%  ενώ στον αντίποδα ο κλάδος χημικών χάνει 0,3%.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,65%, ο γερμανικός DAX με απώλειες 0,12%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,29%, ο ιταλικός FTSE ΜIB με κέρδη 0,21% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με μικρή άνοδο 0,08%.

Στο μέτωπο των εμβολίων, η Pfizer ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες πρώτων υλών για την παρασκευή των εμβολίων, γεγονός που την αναγκάζει να μειώνει κατά το ‘ήμισυ τις αναμενόμενες διανομές εμβολίων για το 2020.

Στο μεταξύ, η Moderna ανακοίνωσε ότι αναμένει τη διάθεση 125 εκατ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της σε όλο τον κόσμο, κατά το α’ τρίμηνο του 2021.

Τα αμερικανικά futures σημειώνουν μικρή άνοδο εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία Νοεμβρίου που θα υποδείξουν και τν ρυθμό ανάκαμψης της αγοράς εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η αισιοδοξία των επενδυτών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω από την πιθανή πρόοδο σε ένα πιθανό πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ, ύψους 908 δισ. δολ.

Πίσω στην Ευρώπη, εκπρόσωποι της Βρετανίας και της ΕΕ συνομίλησαν την Πέμπτη, ευελπιστώντας σε μια εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι  Financial Times μετέδωσαν ότι η Βρετανία κατηγορεί τη Γαλλία ότι εγείρει νέες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής , μειώνοντας τις πιθανότητες για μια συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τι απαντά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ο Θωμάς (ωραίος με χρέος και Porsche), τα στελέχια της Εθνικής και το «παστέλι» του Ολλανδού!

Ποιες ψηφιακές παρεμβάσεις προγραμματίζονται το πρώτο εξάμηνο του 2021