Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το δυναμικό ράλι στους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς «ξεφουσκώνει» και οι επενδυτές προσπαθούν να κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,09% στις 465 μονάδες με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Πάντως, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών και των ενεργειακών με απώλειες 2,4% και 1,6% αντιστοίχως.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX κατάφερε να κρατηθεί οριακά σε θετικό έδαφος στο +0,04% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 16.404 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,18% και τις 7.332 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 που υποχώρησε κατά 0,22% φτάνοντας τις 7.5012μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,05% στις 29.914 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βρέθηκε στις 10.178 μονάδες αυξημένος κατά 0,37%.

Αν και οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων εστιάζοντας στα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα που αφορά την έναρξη του καθοδικού τους κύκλου, ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, επανέλαβε και σήμερα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε η κεντρική τράπεζα να κηρύξει τη νίκη της κατά του πληθωρισμού. Μάλιστα, στάθηκε στις υψηλές αυξήσεις των μισθών που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Από την άλλη πλευρά η καθοδική πίεση προς τις οικονομίες ενισχύεται, γεγονός που επίσης το συμβούλιο δεν θα μπορεί να αγνοήσει εύκολα. Η γερμανική οικονομία οδεύει προς ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης σε ποσοστό 0,2%, ενώ μόλις σήμερα το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε σοκαριστική καθίζηση στις επενδύσεις από τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ο δείκτης επενδυτικών πλάνων του ινστιτούτου υποχώρησε από τις 14,7 μονάδες τον Μάρτιο μόλις στις 2,2 μονάδες τον Νοέμβριο, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των επιχειρήσεων στο υψηλό κόστος δανεισμού, την αδύναμη ζήτηση και την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.

Εξάλλου η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών αφήνουν σαφώς ελπίδες για περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού. Παρά και την προκαταρκτική συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής την επόμενη χρονιά, οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού πήραν και πάλι πτωτική τροχιά.

Ενδεικτικά σήμερα το Brent χάνει 0,53% στα 78,49 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί 0,72% στα 73,54 δολάρια.

Την ίδια ώρα η αποδυνάμωση του δολαρίου λόγω της προοπτικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από τη Fed σε συνδυασμό με το γεωπολιτικό ρίσκο έχουν συντηρήσει τα κέρδη στο χρυσό, ο οποίος όχι μόνο σταθεροποιείται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων, αλλά σήμερα κατέγραψε και νέο ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα η τιμή spot «έπιασε» πρόσκαιρα τα 2.100 δολάρια, αν και δεν κατάφερε να παραμείνει στα επίπεδα αυτά.

Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,5% στα 103,80, ενώ το ευρώ έχασε σχεδόν 0,6% με αποτέλεσμα η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα να κινείται στο 1,0823.

Διαβάστε ακόμη

Καλάθι Χριστουγέννων: Ανακοινώθηκαν τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει – Ποτέ αρχίζει η εφαρμογή του

Capital Economics: Γιατί θα συνεχίσει να μειώνεται το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ (πίνακες)

Ζούκερμπεργκ: Για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια πούλησε μετοχές της Meta

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ