Τα επενδυτικά τους σχέδια έχουν περιορίσει σημαντικά οι γερμανικές επιχειρήσεις, γεγονός που συμβάλει στη δυσοίωνη εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία της ατμομηχανής της Ευρώπης.

Έκθεση του έγκριτου ινστιτούτου Ifo, η οποία βασίζεται σε έρευνα άνω των 5.000 επιχειρήσεων, διαπίστωσε ότι οι γερμανικές εταιρείες «μείωσαν αισθητά τα επενδυτικά τους πλάνα» τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για την επόμενη. Έτσι, ο δείκτης επενδυτικών πλάνων του ινστιτούτου υποχώρησε δραστικά από τις 14,7 μονάδες τον περασμένο Μάρτιο μόλις στις 2,2 μονάδες τον Νοέμβριο.

«Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί σημαντικά» εξήγησε η Λάρα Ζάργκες του Ifo προτάσσοντας ως βασικές αιτίες την αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της ανόδου των επιτοκίων, την αδύναμη ζήτηση και την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.

Η αβεβαιότητα αυτή εντάθηκε εσχάτως και από την αλλαγή τοπίου που έφερε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, που δημιούργησε μια «μαύρη τρύπα» ύψους 60 δισ. δολαρίων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό και ο πρόεδρος του έτερου σημαντικού οικονομικού ινστιτούτου της χώρας, του ZEW, επεσήμανε σήμερα ότι η κρίση στον προϋπολογισμό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη βαλλόμενη γερμανική οικονομία.

Ο Αχίμ Βάμπαχ, μιλώντας στο Reuters, αναφέρθηκε στα στοιχεία που πρόκειται να δημοσιεύσει σε λίγες ημέρες το ZEW επισημαίνοντας ότι η οικονομία δεν πηγαίνει ιδιαίτερα καλά και πως οι εξελίξεις στο μέτωπο του προϋπολογισμού αποτέλεσαν ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι η οικονομία αντιμετωπίζει «την τέλεια καταιγίδα» μετά την ανατροπή που έφερε το συνταγματικό δικαστήριο.

Η Deutsche Bank προχώρησε προ ημερών σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία της γερμανικής οικονομίας τονίζοντας ότι πλέον περιμένει ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 0,2%. Αντιστοίχως το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις του προέβλεψε συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,5% το 2023.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Η Ελλάδα είναι το επενδυτικό στοίχημα για το 2024 (πίνακες)

COP28: Deal ΗΑΕ με την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ το Smart Park

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ