Αγορές

Μεικτά πρόσημα στην Ασία μετά το αμερικανικό ντιμπέιτ

  • newsroom


Ανοδικά ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση της Κίνας τον μήνα Σεπτέμβριο

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση τον Σεπτέμβριο, αλλά και στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Στην ηπειρωτική Κίνα οι αγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος με τον Shanghai composite οριακά πτωτικά κατά 0,08% και τον Shenzhen component να χάνει 0,142%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei με απώλειες 1,50% ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 1,64%.

Στο Χονγκ Κονγκ αντιθέτως ο Hang Seng κινήθηκε αοδικά ενισχυόμενος κατά 0,73%.Η μετοχή της κινεζικής Evergrande Group έκανε άλμα άνω του 13% μετά την ανακοίνωση συμφωνιών με επενδυτών της μονάδας της, Hengda Real Estate. Η μετοχή τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζε μεταβλητότητα εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 με απώλειες 2,29%, ενώ συνολικά ο ΜSCI για τις μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.

Οι αγορές στη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, ο κινεζικός PMI μεταποίησης για τον Σεπτέμβριο ανήλθε στις 51,5 μονάδες από 51 μονάδες τον Αύγουστο.

Αναλυτές ανέμεναν σε δημοσκόπηση του Reuters ότι ο επίσημος PMI θα ήταν στις 51,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία σηματοδοτούν τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης μεταποίησης διαμορφώνεται υψηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση

Στο μεταξύ ο PMI Caixin/Markit έδειξε επίσης επέκταση της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο στις 53 μονάδες, έναντι πρόβλεψης του Reuters για 53,1, στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο. .

Οι επενδυτές είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους και στο πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αρχηγού των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, το οποίο χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή ύβρεων και προσβλητικών αναφορών και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN νικητής του ντιμπέιτ αναδεικνύεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν με ποσοστό 60% έναντι 28% για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά «αρνητικό» τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με αυτή τη στιγμιαία δημοσκόπηση, το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής αυτής της πρώτης αναμέτρησης ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε αντιθέτως πως κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε καθαρά κανείς.

Στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, η Regeneron ανακοίνωσε ότι το φάρμακο REGN-COV2 βελτίωσε τα συμπτώματα σε ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευτεί με τον ιό.