Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, με τη μεγαλύτερη πτώση στην αγορά της Ταϊβάν, μετά την ανακοίνωση των τοπικών αρχών ότι ενδέχεται να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για την Covid-19, καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται ένα ξέσπασμα νέων κρουσμάτων.

Το χρηματιστήριο της Ταϊβάν έκανε βουτιά 4,3%. Ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι η Ταϊβάν ενδέχεται να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού Covid-19 τις «ερχόμενες μέρες» καθώς καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού χωρίς εξακριβωμένη πηγή μόλυνσης. Μέχρι στιγμής η χώρα είχε κρατήσει υπό έλεγχο την πανδημία.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 έχασε 1,61% ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε κατά 1,9%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan έκανε βουτιά άνω του 10% μετά την ανακοίνωση ότι η ετήσια λειτουργική της ζημία στη χρήση που ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου διευρύνθηκε στα 150,65 δισ. γεν (1,38 δισ. δολ.) έναντι ζημιών 40 δισ. γεν στην προηγούμενη χρήση, όπως μεταδίδει το Reuters. Συνολικά, οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου στην Ιαπωνία υποχώρησαν, πλην αυτής της Toyota Motor που κέρδισε πάνω από 2%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης  Kospi έχασε 1,52%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο  Shanghai composite κέρδισε 0,56%, ενώ κέρδη 0,63% κατέγραψε ο Shenzhen component.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης  Hang Seng κέρδισε 0,30%.

Στην Αυστραλία ο  ASX 200  μειώθηκε κατά 0,73%, καθώς σημειώθηκαν πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Τέλος ο ευρύτερος  MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 1%.

Οι σημερινές απώλειες στην Ασία έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής πτώσης στην Wall Street, που είχε μία από τις χειρότερες μέρες της για το 2021, καθώς οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, ενδοσυνεδριακά, δέχθηκαντις μεγαλύτερες πιέσεις, με τις πωλήσεις, ωστόσο, να εξαπλώνονται και στους υπόλοιπους τομείς. Το βλέμμα των επενδυτών ήταν στραμμένο στα στοιχεία πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη στις ΗΠΑ. Όπως σχολιάζει σε σημείωμά του ο Rodrigo Catril, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην National Bank of Australia,

«Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό με φόντο τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων εντοπίστηκαν ως ο λόγος που o τεχνολογικός κλάδος των ΗΠΑ οδήγησε στο κύμα πώλησης μετοχών τη Δευτέρα το βράδυ. Κοιτάζοντας τα δεδομένα του τελευταίου 24ώρου, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι είχαμε τουλάχιστον ένα ακόμη νέο στοιχείο ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται».

Διαβάστε ακόμη:

Allianz: Μειώθηκαν τα έσοδα στα 41,4 δισ. ευρώ

Βρετανία: «Βουτιά» 1,5% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2021

Commerzbank: Κέρδη-έκπληξη για τον γερμανικό κολοσσό