Ξεκίνησε ως απλή διόρθωση και κατέληξε σε μαζικό sell-off με κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας – Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί πως ο εμπορικός πόλεμος θα λήξει αισίως, ενώ η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα για πρώτη φορά από το 2007 εγείρει φόβους ύφεσης – Έως και 3,8% οι απώλειες στους αμερικανικούς δείκτες, με βουτιά 6% σε Amazon, Apple, Boeing και τράπεζες – Μεγάλες απώλεις και στην Ευρώπη – Κερδισμένα τα πολύτιμα μέταλλα

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Διαστάσεις μίνι-κραχ έλαβε το αποψινό ξεπούλημα στη Wall Street. Αυτό που ξεκίνησε ως απλή κατοχύρωση κερδών μετά το διήμερο ράλι, εν μέσω υπότιθεται αισιοδοξίας για εμπόριο, κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα σε ισχυρή διόρθωση που τελικά κατέληξε σε μαζικό sell-off.

Ο Dow Jones έχασε 800 μονάδες (!), κλείνοντας μάλιστα σε χαμηλά ημέρας, γεγονός αρκετά ανησυχητικό και για τη συνέχεια… Βαριές απώλειες και στην Ευρώπη, όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες βούτηξαν κατά 2,5% λόγω των εμπορικών δασμών που πλήττουν κι αναμένεται να πλήξουν ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα τους.

Αιτίες του σημερινού sell-off: Oι εμπορικές ανησυχίες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές δεν πείθονται πως οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο η πιο ανησυχητική εξέλιξη της ημέρας και αυτή που πραγματικά βάζει σε αρνητικές σκέψεις τους επενδυτές είναι η αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 2007. Διαβάστε αναλυτικότερα το τι σημαίνει αυτό παρακάτω.

Ο βιομηχανικός δέικτης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από Boeing (-5), Caterpillar (-6,5%) και Apple (-4,4%), ενώ οι τράπεζες είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του S&P 500, με απώλειες σε BofA, JP Morgan και Wells Fargo με απώλειες 5-6%. Οι όγκοι συναλλαγών έχουν αυξηθεί και υπάρχει έντονη κινητικότητα πωλητών στον δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street, καθώς ο S&P υποχωρεί κάτω από τον Κινητό Μέσο 200 Ημερών.

Ο Dow Jones βούτηξε κατά 3,06% στις 25.036 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 3,21% στις 2.700 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 3,8% χαμηλότερα στις 7.158 μονάδες. Αντίθετα ράλι σημείωσε ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος ενισχύθηκε άνω του 25% στις 20,56 μονάδες.

Έχασε κρίσιμη τεχνική στήριξη ο S&P 500 – Κάτω από το Κινητό Μέσο 200 Ημερών, αυξήθηκαν οι όγκοι

belowema.png

Οι επενδυτές καλωσόρισαν αρχικά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την αύξηση των δασμών στην Κίνα στο 25% τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά γρήγορα επέστρεψαν οι ανησυχίες για το αν οι δύο δυνάμεις θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία.

Δεδομένου ότι δεν είναι προγραμματισμένες για σήμερα ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ή οικονομικών στοιχείων, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και στο πετρέλαιο που ενισχύθηκε οριακά στα 62 δολάρια/βαρέλι (Brent). Στα 53$ το αργό.

Ράλι στα πολύτιμα μέταλλα

Το δολάριο κερδίζει και πάλι έδαφος έναντι ευρώ στο 1,134 EUR/USD παρότι νωρίτερα υποχωρούσε.

Στο μεταξύ ο χρυσός επωφελήθηκε τα μέγιστα από το sell-off στις μετοχές, κλείνοντας κοντά στα 1.250 δολάρια, ενώ σε ιστορικό υψηλό βρίσκεται το παλλάδιο που με 1.180$/ουγγιά απειλεί να εκθρονίσει τον χρυσό ως το πολυτιμότερο μέταλλο!

hotstufff.png

Γιατί τα ομόλογα τρόμαξαν τους επενδυτές – Στο 10ετές σπεύδουν οι επενδυτές

Η προσοχή είναι στραμμένη όμως στην ενδιαφέρουσα κινητικότητα στα ομόλογα, όπου η απόδοση του 3ετούς ξεπέρασε για πρώτη φορά σε 10 χρόνια αυτήν του 5ετούς, ενώ το αμερικανικό 10ετές αποκλιμακώνεται στο 2,89%, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του 10ετούς.

Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων -που συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των μακροπρόθεσμων- θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης.

3year5year.png

«Βαρίδι» η Apple

Εν τω μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα η μετοχή της Apple, στον απόηχο υποβάθμισής της από την HSBC, η οποία επικαλείται την υπερβολική εξάρτηση του τεχνολογικού κολοσσού από ένα μόνο προϊόν, καθώς και την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών.

Η HSBC υποβάθμισε τη μετοχή της Apple σε «hold» από «buy», ενώ περιέκοψε τη 12μηνη τιμή – στόχο της στα 200 δολ. από 205 δολ. προηγουμένως.

Η μετοχή της Apple υποχωρησε κατά 4,4%, κάτω από τα 177 δολ., διευρύνοντας τις βαριές απώλειες που καταγράφει ήδη στο τρέχον τρίμηνο (-20%).

Υπό βαριά πίεση βρίσκονται και άλλες τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να υποχωρεί κατά 5,87%, τη Netflix να καταγράφει απώλειες 5,16% και την Alphabet να σημειώνει πτώση 4,87%.

412boutia.PNG

Ευρωαγορές: Βουτιά στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω δασμών Τραμπ

Ισχυρές απώλειες λόγω εμπορικών κραδασμών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις Daimler, Volkswagen και BMW.

Ο κλάδος βούτηξε 2,5% καθώς οι δασμοί Τραμπ έχουν «τρομάξει» τους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη των εταιρειών. Η ΒΜW προειδοποίησε ότι η ζημιά στα κέρδη της το 2019 θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα καταλύτη για τις αγορές και ξαφνικά δεν φαντάζουν τόσο υποσχόμενες όσο κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20.

Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler, Volkswagen και BMW έκλεισαν με απώλειες 2,9%, 3% και 1,6% αντίστοιχα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε κατά 0,76% χαμηλότερα, στις 358,43 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,14% κι έκλεισε στις 11.335,32 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,56% στις 7.022,76 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 5.012,66 μονάδες.

Ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,37% στις 19.353,43 μονάδες, στον απόηχο των συστάσεων του Eurogroup στη Ρώμη κι ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για μείωση του ελλείμματος 2019 στο 2%.

Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες για το τι μέλλει γενέσθαι στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών για το πού θα κλείσει το έλλειμμα.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» επισημαίνει ότι Matteo Salvini και Luigi Di Maio είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ένα έλλειμμα στα επίπεδα του 2% για το 2019, καθώς δέχονται έντονες πιέσεις όχι μόνο από την Κομισιόν αλλά και από τους Ιταλούς βιομήχανους προκειμένου να κλείσουν άμεσα την αντιπαράθεση με την ΕΕ και να αποφευχθούν πάση θυσία οι κυρώσεις.