(last update 13.57) Ισχυρά κέρδη καταγράφει την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σ΄ ένα μίνι αγοραστικό «ξέσπασμα», λαμβάνοντας ώθηση αφενός από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, αφετέρου από τις χαμηλές αποτιμήσεις στο ταμπλό. Ελαφρά βελτίωση παρατηρείται και στους συναλλαγματικούς τζίρους, με αποτέλεσμα το εβδομαδιαίο πρόσημο να βαίνει θετικό. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 2,10% και διαμορφώνεται στις 833,12 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (816,02 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 825,75 έως 833,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 18,5 εκατ. ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο απόλυτος «πρωταγωνιστής», καθώς βρίσκεται στο +3% και τις 559 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται στο +3,2% και τα 3,34 ευρώ. Κατά 3% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επιστρέφει άνω του 0,90 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά +2,9% και προσεγγίζει το όριο του 1,13 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο +2,8% και το 0,91 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +2,97% και 0,902 ευρώ
  • Eurobank +2,86% και 0,9138 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +3,26% και 3,349 ευρώ
  • Πειραιώς +2,87% και 1,1295 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,25% και 2.012 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola αναρριχάται στο +3% και τα 22,8 ευρώ, ενώ άνοδο κατά τουλάχιστον 1,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάνα. Παράλληλα, η μετοχή του Lamda Development διευρύνεται στο +1,2% και τα 5,8 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Motor Oil να έπονται άνω του 1%. Ενδεικτικό του αισιόδοξου κλίματος είναι ότι όλα τα blue chips -με εξαίρεση την ΕΥΔΑΠ (-1%)- βρίσκονται σε θετικό έδαφος. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,86% και 1.276 μονάδες), οι μετοχές των Ικτίνος και Profile ξεχωρίζουν στο +2,3%, ενώ οι μετοχές των ΑΒΑΞ και Πλαστικά Θράκης αυξάνονται κατά 1,6%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 74 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Ράλι αντίδρασης στο Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, βάζοντας ως πρώτο στόχο την ανάκτηση των 830 μονάδων, οι οποίες έχουν να καταγραφούν από τις 20 Σεπτεμβρίου. Ελλείψει εσωτερικής ειδησεογραφίας, εξάλλου, η εγχώρια αγορά ακολουθά την ανοδική τάση των ξένων χρηματιστηρίων, με τον Dow Jones στη Wall Street να κάνει ράλι 830 μονάδων, χάρη στις προσδοκίες για τα τραπεζικά αποτελέσματα του 9μηνου. 

Την ίδια ώρα, οι χαμηλές και «φθηνές» αποτιμήσεις στο ταμπλό του Χ.Α. προσφέρουν πολλαπλές αγοραστικές ευκαιρίες, δεδομένου ότι οι τιμές αρκετών blue chips –με θετικά οικονομικά μεγέθη- βρίσκονται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα. Αυτό, αναμφίβολα, παρέχει ένα ικανό περιθώριο ανόδου, σε συνδυασμό με τη σχετική βελτίωση του ημερήσιου συναλλαγματικού τζίρου. 

Μεγαλύτερη ευκρίνεια για το τι μέλλει γενέσθαι, πάντως, αναμένεται να έχουμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες, όταν οι ελληνικές εισηγμένες ξεκινήσουν να δημοσιεύουν τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου και του 9μηνου. Την αυλαία των ανακοινώσεων, βέβαια, ανοίγει σήμερα η Entersoft. Οι τράπεζες, οι οποίες συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έπονται τις επόμενες ημέρες. 

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το επενδυτικό περιβάλλον εξακολουθεί να βρίθει προκλήσεων και αβεβαιοτήτων. Ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ (8,2%) καθιστά σχεδόν δεδομένη την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (στις 2 Νοεμβρίου), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου. 

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, από την πλευρά της, παρότι συνδράμει στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εντούτοις συμβάλλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη και την ενεργειακή κρίση, δεν είναι λίγοι όσοι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης σε Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, το κόστος δανεισμού των κρατών διατηρείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να κυμαίνεται στο 4,806%, της Γερμανίας στο 2,171%, της Γαλλίας στο 2,775%, της Ιταλίας στο 4,575%, του Ηνωμένου Βασιλείου στο 4,058% και των ΗΠΑ στο 3,899%.     

Ως απόρροια όλων των παραπάνω, η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη και ευμετάβλητη, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας έχει «τρομάξει» άπαντες, με αποτέλεσμα οι traders να αποφεύγουν την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου και να περιμένουν καρτερικά έως ότου περάσει η καταιγίδα. Κι αυτό εύλογα επηρεάζει ακόμη εντονότερα τη «ρηχή» αγορά της Αθήνας. 

Ο Γενικός Δείκτης, επομένως, διατηρείται αισθητά κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 800 μονάδες. Οι πρώτες δε, σημαντικές  αντιστάσεις τοποθετούνται στις 850 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους, οι σωρευτικές απώλειες αθροίζονται στο -8,66%, ενώ στο τελευταίο 30ήμερο καθορίζονται στο -2,95%.        

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +1,18% και τις 393 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,03%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,02% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,09%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές είναι σταθερές, εν μέσω της εύθραυστης ισορροπίας στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,08% και τα 89,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,12% και τα 94,48 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,39% και τα 1.670 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Τι είδαν οι Γιαπωνέζοι (στο Μαξίμου), οι προπέλες και οι χρηματιστηριακές τρέλες, ο Αρτούρο και η Lamborghini

Ακίνητα: Οι big business των μεγάλων παικτών στην κατοικία – Πού βρίσκονται τώρα οι τιμές (pics)

Αυτά είναι τα 10 πιο ακριβά ρετιρέ στον κόσμο